Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Működik-e az online terápia?

Pauljucsák Péter képe
Ellenőrzött szakember

Az angolul Telepsychology-nak nevezett online terápiás formát (ami többnyire video- vagy telefonhívással történő kapcsolattartásra utal) nagyjából 15 éve kutatják. 

Pszichológusok és kliensek is lehetnek szkeptikusak az élő találkozás hiánya miatt, de a különféle populációkkal végzett kutatások vizsgálatai szerint a telepszichológia nagyon is hatékony (Hynes és mtsai., 2009; Reese, Slone, Soares és Sprang, 2015; Tuerk, Yoder, Ruggiero, Gros és Acierno, 2010). 

 

Egy viszonylag új kutatás a terápiás szövetség és az empátia minőségét is összehasonlította platformokon keresztül (videokonferencia, telefon és szemtől szemben), és azt találta, hogy nincs szignifikáns különbség (Reese, 2016).

 

Fontos azonban, hogy a kliens és a pszichológus is komfortosan érezzék magukat ebben a térben. A közelmúltban végzett kutatások felfedezték, hogy az online terápiában a kliens kényelmi szintje a legjobb előrejelző a terapeutával való pozitív kapcsolat kialakulásának (Reese, 2016).

 

Az online terápia csupán néhány esetben ellenjavallott, az Amerikai Pszichológiai Társaság például kifejezetten figyelmezteti a szakembereket, hogy személyesen dolgozzanak súlyos mentális betegségek esetében, főként ha fennáll annak a veszélye, hogy kárt tehet a beteg önmagában vagy valaki másban (APA, 2014).

 

Összefoglalva, az online terápia sok ember számára megfelelő és előnyösen használható. Megspórolható vele az utazási idő, megmaradhat az otthon kényelme, összeköthetők egymástól távol élő kliensek és pszichológusok.