Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

MRI és klausztrofóbia - Van megoldás!

Scholtz Emília képe
Ellenőrzött szakember

Az MRI készülékbe befeküdni bizony igen megterhelő dolog. Betolnak minket egy szűk, minden oldalán zárt térbe, ahol a hangosan kattogó gépben 20-40 percig mozdulatlanul kell feküdnünk. Ez még a legegészségesebb ember számára is nyomasztó helyzet, kivéve persze, ha valaki előzetesen asztronauta kiképzésen vett részt. Mivel csökkenthető a vizsgálat előtt és közben fellépő feszültség?

Módszerek és megoldások

Habár Magyarországon nem bevett gyakorlat, de tájékoztatásképpen megemlítem a nyugtatószerek használatát. A Michigani Egyetem Oktató Kórházában több száz emberrel folytatott kutatás megállapítása szerint a betegek közel 14%-a kéri a szedatív szerek alkalmazását MRI vizsgálat közben, és minél inkább kipróbálják, később annál inkább igénylik ezt a fajta eljárási módot (Murphy, & Brunberg, 1997). De ki szeretne feleslegesen gyógyszereket beszedni?!

A hipnózis alkalmazhatóságát is feltérképezték már MRI közben. A vizsgált személyek 45%-a az utólagos interjún azt mondta, hogy a fizikai kontaktus a terapeutával, aki a mérés alatt fogta a bokájukat, illetve a pszichológus hangjának tényezője csökkentette bennük leginkább a szorongást (Friday, & Kubal, 1990).  De kinek van lehetősége magával vinnie pszichológusát MRI vizsgálatra?!

Az MRI vizsgálat okozta klausztrofóbia kezelésére alkalmazandó kognitív-behavior prevencióról egy 1997-es cikk számol be, ahol 55 gyermeket vontak be a vizsgálatba. Egy képzett pszichológus 1-2 órával a beavatkozás előtt 45 percet foglalkozott a gyerekekkel: Filmes bemutatás történt az MRI vizsgálatról, szimulálták az MRI hangját, légzőgyakorlatot tanítottak nekik, illetve ők maguk is befekhettek egy ehhez hasonló gépbe próbaképpen. Szóbeli pozitív ösztönzést hallhattak, illetve mindenki kapott egy bajnoki serleget is (Tyc, Leigh, Mulhern, Srivastava, & Bruce, 1997). De ki találkozott már olyan radiológussal, vagy asszisztenssel, aki a váróban feltorlódott és órákig váró betegekkel türelmesen leül beszélgetni, szimulálja nekik a rá váró nehézségeket, majd serleggel jutalmazza meg, hogy befeküdt egy vizsgálatra?!

Van azonban megoldás! Az autogén tréning technikájával elsajátítható az a relaxációs módszer, melynek segítségével könnyebb majd befeküdni az MRI zárt terébe, sőt, más stresszel járó élethelyzetekben is megfelelő kulcsot jelenthet! A 15 alkalom alatt megtanulható módszerrel közelebb kerülhetünk a belső béke megteremtéséhez miközben fejünk mellett kattog az MRI, és körülöttünk nyüzsög a hangoktól telített világ.  

Amennyiben ilyen jellegű problémákkal küszködik, forduljon hozzám bizalommal!

 

Friday, P. J., & Kubal, W. S. (1990). Magnetic Resonance Imaging: Improved patient tolerance utilizing medical hypnosis. American Journal of Clinical Hypnosis, 33(2), 80-84.

Murphy, K. J., & Brunberg, J. A. (1997). Adult claustrophobia, anxiety and sedation in MRI. Magnetic Resonance Imaging, 15(1), 51-54.

Tyc, V. L., Leigh, L., Mulhern, R. K., Srivastava, D. K., & Bruce, D. (1997). Evaluation of a cognitive-behavioral intervention for reducing distress in pediatric cancer patients undergoing Magnetic Resonance Imaging procedures. International Journal of Rehabilitation and Health, 3(4), 267-279.