Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Most élj!

Bende Katalin képe
Ellenőrzött szakember

A mostban élés azt jelenti, hogy teljes mértékben jelen vagyok, és  tudatosan figyelem a történéseket. Ilyenkor semmi sem hiányzik. Amikor átélem ezeket a pillanatokat, képes vagyok összhangba kerülni önmagammal. Nincsenek félelmeim, aggodalmaim, kétségeim, hiszen minden úgy jó, ahogy van, az egész csupa könnyedség és játékosság. Az élet lényege éppen ebben a játékosságban rejlik.

Sajnos ez az állapot múlandó, és mielőtt észbe kapnánk máris visszatértünk a mindennapi életünkbe. Mivel hajlamosak vagyunk rutinok szerint élni, legtöbb cselekedetünket már számtalanszor végrehajtottuk, amitől a robotpilóta üzemmód alapján való működésünk lesz a létezésünk alapértelmezett üzemmódja.

Amikor robotpilóta üzemmódban működünk, akkor az ösztönember agyunk, vagy a tudatalattink vezérel. Ez azt jelenti, hogy igyekszünk szüntelenül reagálni a világra. Az ösztönember agyunk fél minden változástól, újdonságtól, ill. bármitől, ami kihívást jelent identitása számára. A túlélés érdekében agyunk azonnal észleli a potenciális veszélyeket, és egyből reagálni tud rá. Amikor valamilyen érzelemmel szembesülünk, akkor reagálunk rá, és reakciónk meghatározza hogyan alakul a napunk.

A másik állapot a tudatos elme, amely révén kristálytiszta pillanatokat élhetünk át, a jelenben – itt és most élve. Sokszor látszólag véletlen események idézik elő ezeket a pillanatokat: séta egy gyönyörű helyen, egy zenedarab felcsendülése, egy szeretett személy közelsége.

Mindenki a maga egyedi módján ébred rá a tudatos életre. Amikor ráhangolódunk, észre fogjuk venni, hogy már nem automatikusan reagálunk a körülöttünk zajló eseményekre, hanem átgondolt választ adunk. Kitágulnak lehetőségeink és rugalmasabbá válik látásmódunk, hogy képessé váljunk pozitív nézőpontból értékelni helyzetünket.

Elménk megnyugszik, jelenvalóvá válik, és éber állapotba kerülve rájövünk, hogy nem vagyunk egymagunk, hanem erős szálak fűznek mindenkihez és mindenhez ezen a bolygón, hiszen mind egyek vagyunk. Éber állapotban tudatossá válunk, összhangba kerülünk a világgal , és úgy érezzük, hogy minden egyszerűbbé válik.

Chris Barez-Brown : Most élj! Hogyan lépjünk ki a robotpilóta üzemmódból? c. könyve 99%-ban gyakorlatias elvégzendő feladatokat kínál játékos és pihentető formában, melyek célja kilépni a robotpilóta módból és átlépni a jelenbe.

Csak pár címszót leírok, amik szerepelnek: „Táncolj!, Hajtogass papírrepülőt és engedd szabadon!, Mosolyogj, Csak akkor egyél, ha éhes vagy, Tévedj el ebédidőben, Nézz fel az égre, Csinálj valami újat!”, stb.

Ha képesek vagyunk most élni, akkor minden egyes napot rendkívülinek érezhetünk, amolyan „örülök, hogy itt lehetek pusztán a létezés öröméért” módon. Ha nem akarjuk elvesztegetni egy percet sem az időnknek, amelyet itt, a bolygón élhetünk, akkor a válasz: Élj most!

 

Chris Barez-Brown : Most élj! Hogyan lépjünk ki a robotpilóta üzemmódból? c. könyv alapján