Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A “mosolygó” depresszió titkos fájdalma

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

Rita Labeaune, egy klinikai pszichológus a mosolygó depresszióval, valamint a depresszió, a szorongás és a hangulatzavar egyéb formáival  szenvedő felnőttekkel foglalkozik. Jelenlegi cikkemben megvizsgáljuk, mit kell tenni, ha valakinél ezeknek a betegségnek a tüneteit észleljük. Rita Labeaune nyomán. 

Mennyi ember képzeli el magát boldognak, de napi szinten küzd a depressziós gondolatokkal? 

A tipikus depressziós embereket úgy tudjuk képzeljük, hogy ágyhoz vannak kötve és képtelenek tevékenykedni. Meglepő vagy sem, de a Nemzeti Mentális Egészségügyi Intézet szerint az Egyesült Államok lakosságának hozzávetőleges 10 %-a szenved depresszióban, ami tízszer több, mint a bipoláris zavarban (1 %) és a szkizofréniában (1 %) szenvedők száma.

Feltehetjük a kérdést, hogy mit érez az az ember, aki depressziós?

Ennek meghatározása nagyon nehéz feladat, hiszen a depressziót nem mindenki azonos módon éli meg. Néhányan talán még csak észre sem veszik, hogy depressziós állapotban vannak, különösen ha úgy tűnik, hogy a mindennapi életüket igazgatják. Az emberekben való kép a depresszióról nem teszi lehetségessé, hogy valaki egyszerre mosolygós, élénk és működőképes, de ugyanakkor depressziós is.

Tapasztalataim szerint azok, akik meglepődnek, amikor rájönnek, hogy valamilyen depresszióval küszködnek, azok a “mosolygó depresszióval” küszködnek. Azonban a legtöbb ember még csak nem is hallott ilyen kifejezésről. A mosolygó depressziót úgy tudjuk meghatározni, hogy más emberek szemében boldognak titulált személyek, akik szó szerint mosolyognak, miközben belsőleg depressziós tünetekkel sínylődnek. Ezzel magyarázva a depresszió ezen fajtáját sokszor észre sem veszik, hiszen akik ebben szenvednek, gyakran félreteszik az érzéseiket. Lehet, hogy még nincsenek is tisztában a saját depressziójukkal, vagy nem akarják beismerni a tüneteket, mert attól tartanak, hogy “gyengének” tekintik őket.

A mosolygó depresszió tünetei

A mosolygó depressziónak a védjegye a szomorúság. A mosolygás és a külső látszat egy védelmi mechanizmus, egy kísérlet az érzelmek elrejtésére. Az ember sok esetben élhet át szomorúságot, mint pl. egy sikertelen kapcsolat miatt, karrier kihívások miatt, vagy pedig szimplán hiányzik az életükben a valódi cél. A szomorúság úgy is kézenfekvő lehet, mint egy állandó érzés, hogy “valami nincsen rendben”.

A mosolygó egyéb, általános tünetei a szorongás, félelem, harag, fáradtság, ingerlékenység, reménytelenség és kétségbeesés. Azoknak, akik ezen depresszió vagy a depresszió más formáitól szenvednek, az alvászavar is előtérbe kerülhet az életében, a kellemes tevékenységekben való élvezet hiánya és a libido elvesztése. Mindenkinek más tapasztalatai vannak. Lehetséges, hogy ezek a tünetek közül valaki csak egyet, de valaki többet is érzékel.

Az érzelmek elrejtése

A mosolygó depresszió másik sajátossága, amikor valaki olyan szinten rejtené el az érzelmeit, hogy úgy tűnik, hogy maszkot visel, ugyanis ebben a típusú depresszióban szenvedő emberek nem adhatnak célzó jeleket a problémájukat illetően a külvilág számára. Gyakran teljes munkaidőben dolgoznak, családi háztartást vezetnek, sportolnak és meglehetősen aktív társadalmi életet élhetnek. A maszkot felöltve minden remekül néz ki, akár időnként még tökéletesen is. Azonban a maszk alatt szomorúság, pánikroham, alacsony önértékelés, álmatlanság, és bizonyos esetekben öngyilkossági gondolatok lapulnak.

A mosolygó depresszió legveszélyesebb “különbsége”

Az öngyilkosság különös veszélyt jelenthet azon egyének számára, akik a mosolygó depresszióban szenvednek. Jellemzően a klasszikus, súlyos depresszióban szenvedő embereknek általában öngyilkossági gondolataik lehetnek, de nincs energiájuk ahhoz, hogy eleget tegyenek az érzéseiknek. Ellenben, a mosolygó depresszióban szenvedőknek energetikai képességük van arra, hogy megtervezzék és követni is tudják. Ezért lehet a mosolygó depresszió veszélyesebb, mint a súlyos depresszió klasszikus formája.

Mit tegyünk ha körülöttünk élőnek hasonló tünetei vannak?

Ha Ön, vagy bárki más az ismeretségében mosolygó depresszióban szenved, a jó hír az, hogy van segítség, hiszen ez az egyik legkezelhetőbb mentális betegség. Ajánlott a pszicho- és a farmakoterápia egyidejű alkalmazása és lehetséges, hogy sikeresen kilépjünk a negatív lelkiállapotból és megszabadulhatunk a szomorúságtól.  A szeretett barátunk, vagy egy közeli barátunk, akiről gyanítjuk, hogy ebben a betegségben szenved, tagadhatja és negatív reakciót válthat ki, amikor először szóba hozzuk a témát. Ez egy normális visszajelzés. Az emberek gyakran nem ismerik a mosolygó depresszió kifejezést, és a “depresszió” szó túlságosan szélsőségesnek tűnhet. Nem szabad elfeledni, hogy a segítségnyújtást a gyengeség jeleként vagy valami másként igénylik, amely csak a súlyosan zavart személyekre jellemző.

A tanácsadástól vagy a pszichoterápiától eltekintve, ezek a szenvedések azzal is elkezdődhetnek, hogy megnyílnak nekünk. Egy közeli családtag, barát vagy megbízott kiválasztása, valamint az érzések és aggályok megbeszélése segíthet enyhíteni a tüneteket. Fontos, hogy ne aggódjunk a teher miatt. Néha elfelejtjük, hogy a körülöttünk lévők örömmel támogatnak minket, ugyanúgy, ahogy mi őket. Az érzések megnyitása és megosztása kulcsfontosságú elem a depressziós gondolatok kezelésében.

Amíg továbbra is tagadja vagy elkerüli azt, ami miatt üresnek érzi magát, majdnem lehetetlen lesz megoldani a problémát, így nagyon fontos, hogy első lépésként meg kell nevezni a problémát. 

via psychology today