Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Modern függőség- AZ OKOSTELEFON

Gesler Lili képe
Ellenőrzött szakember

A tenger halk morajlása ébreszt minden reggel. A telefonom kelt így. A kijelző világít, és rögtön látom - bár még félig alszom, hogy egy barátnőm átküldött egy friss képet a babájáról WhatsAppen, a Facebookon egy ismerős büszkén közzétette, hogy mennyi kilómétert futott már ma reggel, értesülök a hírekről mi is történt a nagyvilágban tegnap este óta. Még fel sem keltem de már indul a stressz.

Evés közben, társaságban, színházban, moziban, a wc-én, sétálás közben vagyis bárhol bármikor lehet nyomogatni, csekkolni az okostelefont, így  sokszor kimaradunk a valóságból például kihagyunk egy kedves mosolyt, vagy rossz megállónál szállunk le a villamosról.

Normális ez a fajta viselkedés vagy már ez már függőség? Egyre többen teszik fel maguknak ezt a kérdést.

Alexander Markowetz informatikai professzor a bonni egyetemen pszichológusokkal és informatikusokkal kifejlesztett egy alkalmazást  melynek segítségével pontosan elemezni tudták, hogy hogyan és mire  használjuk az okostelefonunkat.

Az eredmény: állandó digitális stresszben élünk.

A legmegdöbbentőbb nem is a telefonnal töltött idő, hanem a megszakítás mennyisége volt.

Átlagosan 88 szor azaz egy nap minden 18 percben, összesen közel 2,5 órát csinálunk valamit a telefonunkkal, vagy a telefonunk csinál velünk valamit.

A kutatók szerint ha egy tevékenységet folyton megszakítunk az nem tud produktív lenni.

Az okostelefont átlagosan 10 perc beszélgetésre használjuk.

Velünk van reggelizés közben, a metróban, az autóban, a tárgyaláson, mindig.

"Tipikus függőség jele, pédául ha a telefonom akkuja merülőben van és én idegesen konektort keresek.“

Mondja Christian Montag, pszichológus. A tünetek hasonlóak lehetnek, mint egy klasszikus függőségnél, leginkább a játékszenvedélyhez hasonlítható.

A figyelem középpontjában az okostelefon használata áll.

Jó ha tudatosítjuk magunkban minél többször, ez egy gép és sokminden történhet velünk a kijelző elött,de az életet élnünk kell, a valóságban.

Problémakör: