Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Mitől függ, hogy ki fut be sikeres karriert?

Kovács Orsolya képe
Ellenőrzött szakember

Jobb ha ezentúl odafigyelünk karrier-kompetenciánkra is

Az elmúlt néhány évben jelent meg szakmai körökben a karrier-kompetencia kifejezés, ami felhívja a figyelmet az egyén személyiségének és készségeinek szerepére a sikeres karrier elérésében.

Annál is inkább fontos ezzel foglalkoznunk, mert manapság az egyén karrierjét a munkaadó helyett már maga a munkavállaló irányítja. Az pedig hogy a szelf-menedzsment karrierben való megnyilvánulása kinek jobban, kinek rosszabbul sikerül nagyban függ az egyén személyiségvonásaitól és kompetenciáitól.

De mi is az a karrier-kompetencia?

• Különféle készségek egy csoportja, amelyek szükségesek a munkahely küldetésének és stratégiájának szempontjából, valamint a munkavállaló jövőbeni céljainak eléréséhez. A karrier-kompetencia teszi lehetővé, hogy az egyén csökkentse a különbséget a jelenlegi helyzete és a jövőben elvárt karrier-céljai között. Tehát egyrészt segíti az egyént, hogy mind a saját, mind a munkahelye céljainak megfelelő döntéseket hozzon, másrészt térképként, tervként szolgál számára a saját működésmódjának fejlesztése közben.

• A karrier-kompetencia túlmutat a technikai készségeken és vezetői képességen, olyan eszközöket, valamint a tudás és készségek felhalmozását jelenti, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy valaki sikeresen menedzselje a saját karrierjét.

Különböző kutatások több specifikus karrier-kompetenciát tártak fel, íme a leghitelesebben alátámasztottak:

karrier belátás, amely azt a képességet takarja, hogy mennyire realisztikus az egyén karrierje tekintetében

karrier reziliencia, azaz az arra való képesség, hogy az egyén alkalmazkodjon a változó körülményekhez. Ez magában foglalja az egyén önmagában való hitét, kockázatvállalási hajlandóságát és a teljesítmény iránti igényét

karrier türelmetlenség, azaz hogy az egyén mennyire akar aktív lépéseket tenni az előrelépése érdekében

karrier képesség, azt jelenti, hogy az egyén milyen módon tudja felhalmozni a karrier-releváns képességeit és munka szempontjából releváns tudását.

karrier networking, amely a karrier szempontjából releváns kapcsolatok kiépítésének képességét jelöli.

karrier aktualizációs képesség, ami azt fejezi ki, hogy a munkavállaló milyen mértékben képes személyes céljait és értékeit realizálni a karrierjében

munka exploráció, azaz mennyiben képes az egyén saját identitásának és kompetenciáinak összeillesztésére speciális munkahelyi szituációkban elvárt értékekkel és kompetenciákkal

karrier kontroll, azaz mennyire képes valaki a karrierjével kapcsolatos tervezésre, valamint tanulási és munkafolyamatának befolyásolására

Mit is jelent mindez? Azt, hogy amennyiben úgy észleljük, hogy valamelyik kompetenciával bőséggel rendelkezünk, érdemes lehet kihangsúlyoznunk az állásinterjúkon, vagy munkavállalóként még tudatosabban építenünk rá karrier-tervezésünk során. Azoknak a kompetenciáknak, amelyeknek pedig híján vagyunk, érdemes lehet elgondolkodnunk a fejlesztésén.

Problémakör: