Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Mit is kezdjek az életemmel? - A kapunyitási krízisről 2.

Bogdán Brigitta képe
Ellenőrzött szakember

10+1 tipp a kapunyitási krízis legyőzéséhez:

1. Ha még nem értek véget a felsőoktatás évei, érdemes minél több területen gyakornokként tapasztalatot szerezned, mely részben nagyon nagy előnyt jelent majd a munkakeresés során, részben pedig bepillantást kaphatsz arról, hogy milyen foglalkozás illetve munkaterület illik leginkább az érdeklődésedhez és a személyiségedhez.

2. Ha a felsőoktatás kötelékéből már kiléptél, de még semmi tapasztalatod nincs, akkor sem jött el a világ vége. A fiatal felnőttkor évei ugyanis a kísérletezés évei. Van, aki előbb megtalálja élete hivatását, és van, aki nem. Ez teljesen természetes dolog. Kísérletezni kell, bepillantani munkaterületekbe, így egyre inkább ki fog kristályosodni benned, hogy mi az, amihez lenne kedved, és - bár lehet, hogy aktuálisan kudarcként éled meg, mégis - óriási tapasztalat lesz az is, ha rájössz arra, hogy mi az, amit semmiképpen sem választanál!

3. Küzdeni kell, és elbukni. Minden egyes bukás közelebb visz ahhoz, amit szívesen csinálsz majd!

4. A hátrányból kovácsolj előnyt! Ne ijedj meg attól, hogy rengeteg lehetőséged van, attól, hogy sokkal több, mint korábban bárkinek bármikor, és sokkal több, mint amiből választani lehet! Ez azért ne legyen szorongás tárgya, mert a húszas évek - harmincas évek eleje pont a próbálkozások időszaka, így érdemes mindenbe belekósolni, megnézni, és lassan ki fog kristályosodni Benned, hogy mi a Te saját utad. :) Valójában az életben elég nagy a játéktér, ha rájössz, hogy valami inkább érdekel, mint valami más, akkor vissza tudsz keveredni, ha nagyon akarsz egy másik területre is, oda is, ahonnan a keresgélés során pl. eljöttél.

5. Lehet, hogy célszerű piacképes szakmákat tanulni, ám ha nincs meg hozzá az természetes érdeklődés és ezáltal a belső motiváció, fabatkát sem ér az egész, hiszen csak középszerű munkát leszel képes végezni a területen. Sokkal többre mész azzal, ha a belső hangodat, önkifejezési vágyaidat követed a pályaválasztásnál, mert így maradsz eredeti és adod meg a lehetőséget annak, hogy később szenvedélyből dolgozz, és így lesz esélyed arra, hogy a legjobbak közé kerülj!

6. Vállalj kockázatot! Az Y-generáció egyik jellemző tulajdonsága, hogy fél a felnőtté válástól és a felelősségvállalástól.
80 év múlva mire szeretnél visszaemlékezni? Egy nagyon óvatos, mindentől félő fiatal nőre/férfira? Vagy egy olyan valakire, aki oda mert állni az élete élére és kemény munkával, sok küzdelemmel ki merte járni a saját útja ösvényét? Ne félj most keresgélni, tapasztalni, megnézni mindent, így fogod tudni, hogy mi a Te valódi utad! :)

7. Hozd ki a legtöbbet ebből az időszakból! Attól, hogy most még nem látod a fényt, az nem jelenti azt, hogy nincs is ott.

8. Gondolkodj kereteken kívül! Megoldásközpontúan próbáld megkeresni - vagy megteremteni - a kreatív, új utakat, mert ebben, mint az Y-generáció tagja igenis jó vagy!

9. Kövesd az álmaidat, találd meg a szenvedélyedet! Nem kell megalkudni, belekényszerülni abba, ami nem Te vagy! A cél az, hogy boldog legyél, így olyan célt és hivatást találj, amivel azonosulni tudsz!

10. Ha van egy új irány, akkor egy új képzésbe is belevághatsz, az élethosszig tartó tanulás korszakában ez egyáltalán nem kuriózum!

+1 Amennyiben szakmai segítséget is igénybe vennél, leginkább a tanácsadó pszichológusok jönnek szóba. Mivel az egzisztenciális szorongás erős, ezért itt nem csupán „karrier-tanácsadásról” van szó, a tanácsadás fő célja a Te megtartásod lesz. Az egyéni tanácsadás mellett a csoportos tanácsadás is releváns, mivel a közösség megtartó ereje óriási jelentőséggel bír. Mivel az előző generáció tapasztalataira ebben a problémában aligha tudtok támaszkodni, így a kortárs-segítés szerepe felértékelődik, de a csoportos tanácsadás mintájára szerveződő önsegítő csoportok is sokat segíthetnek, együtt, egymás támogatásával és az élmények, információk megosztásával könnyíthettek egymás nehézségein és enyhíthetitek egymás a szorongását – a csoport megerősít Titeket abban, hogy nem vagytok egyedül.

Végezetül szeretettel ajánlom figyelmetekbe Steve Jobs Stanford egyetemen előadott avatási beszédét. Egy olyan ember beszédét, aki a semmiből indult és egy világot alkotott: https://www.youtube.com/watch?v=mJPy2tC1lnk

 

Írta:
Bogdán Brigitta
pszichológus, coach