Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Mit kapjon a gyerek Karácsonyra?

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

Valószínűleg sok családban merül fel most ez a kérdés.
Ötlet bizonyára akad bőven, hiszen számos csatornán szivárognak felénk a legújabb trendek. Mielőtt azonban elcsábulnánk egy csillogó okos eszköz felé, érdemes az alábbi eredményeket megfontolni.

Egy 2016-os kutatás a 2-17 éves korosztály felmérése során azt találta, hogy azok a gyerekek, akik naponta több mint egy órát töltenek képernyő előtt (legyen szó telefonról, televízióról, vagy számítógépről) alacsonyabb mentális jólléttel rendelkeznek, mint társaik.
A túl sok képernyőhasználat csökkenti a kíváncsiságot, a koncentrációs képességet, a kitartást, emellett nehezíti a barátságok kialakítását, és az érzelmek hatékony kezelését. Sőt, családi konfliktusokat is eredményezhet: a szülők és a gyerekeke közti leggyakoribb konfliktus az okos eszközök használatára szánt időből fakad, a testvérek között pedig maguk az eszközök jelenthetnek konfliktusforrást.

Belátható, hogy a fent említett negatív hatásokat is érdemes komolyan venni, azonban a legmegdöbbentőbb eredmény, hogy a 14-17 éves korosztályt tekintve kétszer gyakrabban fordul elő depresszió és/vagy szorongás azok körében, akik napi 7-8 órát töltenek a képernyők előtt, azokhoz viszonyítva, aki csak ritkán használják ezeket az eszközöket.

Természetesen az eredmények nem univerzálisak, arra azonban felhívják a figyelmet, hogy érdemes nem csak kereteket szabni a gyerekek számára, de meg is kell tanítani őket a jó döntések meghozására.
Ennek első lépése lehet egy olyan alternatíva felkínálása, ami hatékonyabban hozzájárul a jólléthez, mint a képernyők előtt töltött idő.
Például a fantáziát megmozgató könyvek, a kreativitást és az együttműködést fejlesztő játékok, vagy a családi beszélgetések

 

Forrás: https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-moment-youth/201811/is-too-m...