Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Mire nem alkalmas a pszichológiai magánrendelés?

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Manapság egyre többen keressenek fel pszichológiai magánrendelőt terápiás célzattal. Ez egy nagyon pozitív tendencia, mert így sokkal könnyebben és gyorsabban oldhatjuk meg a problémánkat. Egy pszichológus magánrendelése során rengeteg dologban tud segíteni, pl. enyhe depresszió, életvezetési krízis, párkapcsolat stb., de nem mindenható. Egyes problémákat nem lehet megoldani pszichológiai magánrendelésen.

Hogy miért nem, annak több oka van. Az első: egyes betegségek gyógyításhoz sajnos nem elég a pszichológus, pszichiáterre is szükség van, aki gyógyszerekkel támogatja a folyamatot, ilyen eset a súlyos rekkurens depresszió, vagy egyes személyiség zavarok pl. skizoid. Ebben az esetben még elképzelhető, hogy az illető jár egy pszichológiai magánrendelésre, illetve ezt kiegészítve kapcsolatban áll egy pszichiáterrel is. Második: intenzív pszichoterápiára van szükség, ez alatt azt értem, hogy az illető hetente több alkalommal pl. háromszor, négyszer is találkozik a kezelőjével. Erre sajnos legtöbb magánban rendelő pszichológus nem vevő. Harmadik: egyes elváltozások kezelésében kifejezetten hasznos a csoportterápia. Ennek a megszervezése magánrendelők esetében szintén elég bonyolult, mert nem biztos, hogy egy pszichológusnak van legalább három olyan betege, aki abban a nagyon ritka betegségben szenved. Negyedik: a betegség miatt a kliens folyamatosan felügyeletet igényel, mivel feltételezhető, hogy szuicid késztetései vannak, amiket esetleg végre is hajt. Rosszabb esetben az agresszív impulzusai másokra irányulnak, emiatt kórházi befekvés szükséges. Ötödik: ahhoz, hogy valaki pszichoterápián vegyen részt és az eredményes legyen szükséges, az időbeni és térbeni tájékozottság. Ez sajnos a súlyos demenciában szenvedő betegek esetében nem valósul meg. Ebből a szempontból igazából mindegy is, hogy valaki kórházban, vagy magánrendelésen jár pszichoterápiára, súlyos demencia esetében mindkettő hatástalan.

Összeségében, ha bármilyen lelki problémánk van, akkor érdemes felkeresni egy magánrendelő pszichológust, nagyon kicsit az esélye annak, hogy olyan a problémánk, amit privát rendelésen ne lehetne kezelni. Ha még is olyan, akkor a pszichológus fog tudni ajánlani intézményeket, ahol ezek megfelelően kezelhetők.

 

Hollósy-Vadász Gábor

pszichológus