Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Mire jó a sportpszichológus?

Váczi Vivien képe
Ellenőrzött szakember

A sportpszichológia napjaink egyre megbecsültebb, elérhetőbb és hatékonyabb gyakorlati szakterülete. A sport területe speciális elvárások elé állítja a sportolókat, az erre való felkészülés és felkészítés pedig speciális képzettséget, hozzáállást és technikákat igényel. A sportpszichológia eszköztára mind az élsport, a versenysport és a hobbi szintű sporttevékenységek során kiváló segítséget nyújt az adott személy vagy csapat teljesítőképességének optimális kihasználása érdekében.

Edzésen sokkal jobb vagyok, nem hibázok annyit…”, „mindig tőle kapok ki…”, „olyan volt, mintha nem is én lettem volna a pályán…”, „egyszerűen nem tudtam felpörögni…”, „megint ugyanott estem ki…”, „a sérülésem óta tartok ettől a helyzettől…, „borzasztóan elizgultam…”. Mindezek kiváló példák olyan nehézségekre, amelyekkel a legtöbb személy szembesül sportolói pályafutása során. Az a sportoló, akiben tudatosulnak a nehézségei, már meg is tette az első lépést a megoldás felé vezető úton. Az ilyen típusú problémák hatékonyan fejleszthetőek és kezelhetőek egy sportpszichológus támogatásával, aki a segítő beszélgetés mellett többek között relaxációs és imaginatív technikákkal, kognitív módszerekkel, a mentális tréning tanításával és különböző fókusztechnikákkal szeretné felvértezni a sportolót.

A sportpszichológus célja, hogy a kliens már meglévő erőforrásaira építkezve, azokat elmélyítve képessé váljon a lehető legmagasabb szintű teljesítményt kihozni magából bármilyen jellegű téthelyzetben. A mentális felkészítés hatására a sportoló magasabb szintű kompetenciaérzést élhet át, önbizalma és önértékelése növekedhet, ezáltal versenyzői hatékonysága és eredményessége is magasabb szintet érhet el. A pszichológus segít a sportoló koncentrációjának fejlesztésében, a versenyhelyzetben való tudatos jelenlét megerősítésében. A stressz és szorongás kezelése az egyik legfontosabb készség, amelyet egy sportoló megtanulhat, s eredménye szinte azonnal érződik a teljesítményen.  

Sportpszichológiai felkészítés történhet egyéni és csapatsportok esetében is, természetesen különböző szempontok figyelembe vételével. A mentális felkészítés minden esetben egy állapotfelméréssel kezdődik, amely felméri a sportolók alapvető pszichés készségeit és állapotát, az eredmények függvényében pedig a szakember felállít egy fejlesztési tervet. A mentális technikák elsajátítása már gyermekkorban és serdülőkorban is megalapozhatja egy sportoló sikeres pályafutását. A csapatok felkészítése során fokozott hangsúly van a csapat összetartó erejének növelésén, a csapatépítés fontosságán, mely megalapozza a sportolók egymás iránti bizalmát, biztonságérzetét. Ideális esetben a sportpszichológus közös rendszerben és keretben tud dolgozni a sportolóval, az edzővel, gyermek sportolók esetén pedig a szülőkkel is.

Amennyiben szeretné kihozni magából a legtöbbet, hatékonyabban fejlődni, téthelyzetben eredményesebbé válni, keresse bizalommal sport szakpszichológus szakember segítségét!

Problémakör: