Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Mindfulness - a tudatos jelenlét

Csukás Csaba képe
Ellenőrzött szakember

Mindfulness

A tudatos jelenlét az angol mindfulness fordítása, míg az a Pali nyelv sati szavának fordítása. A Pali a Buddhizmus nyelve volt 2500 évvel ezelőtt. Jelentése: tudatosság, figyelem, emlékezés.

A mindfulness egy viszonylag újfajta szemlélet a pszichológiában, amely azonban évezredes gyökerekkel bír a Buddhizmusban. Egy újfajta kapcsolatot jelent az egyén számára a pillanattal, önmagával, az érzéseivel (ezáltal a szenvedéssel is).

Amikor a testet kellemetlen inger éri, az természeténél fogva azonnal reagál rá. A mindfulness egy olyan képesség, amellyel elkerülhető ez az automatikus reakció. Egy olyan módszer, amellyel az egyén képes kapcsolódni mindenfajta élményhez, legyen az jó, rossz vagy semleges, miáltal az általános szenvedésnyomás csökken, a pszichés jólét pedig emelkedik.

Ha valaki tudatosan jelen van, akkor képes észrevenni, mi történik a pillanatban. Az angol nyelv ennek hiányára a mindlessness kifejezést használja. Íme néhány szemléltető példa a hétköznapokból, hogy mit is jelent ez:

  • úgy végezni egy-egy cselekedetet, hogy nem is figyelünk arra, amit csinálunk,
  • amikor eltörünk vagy kiöntünk valamit figyelmetlenségből, mert máshol jártak a gondolataink,
  • nem veszünk észre halovány érzelmeket vagy egy feszítő, kényelmetlen testtartást, csak amikor az már elhatalmasodik,
  • azonnal elfelejtjük a nevet, amit az imént hallottunk,
  • a gondolataink a múlt vagy a jövő körül forognak,
  • rágcsálunk, miközben nem az evésre figyelünk.

A tudatos jelenlét ennek az ellenkezője; a figyelmünket az előttünk álló feladatra fókuszáljuk. Amikor tudatosan jelen vagyunk, a figyelmünk nem „csavarodik” a múlt vagy a jövő köré, nem ítéljük meg vagy utasítjuk el, ami a pillanatban történik, egyszerűen benne vagyunk. Ez a fajta figyelem energizál, lehetővé teszi a tiszta fejjel való jelenlétet, és örömmel tölt el.

Éppen ezért, a mindfulness alapú technikákat, amelyek a kognitív viselkedésterápiák legújabb módszerei, egyre szélesebb körben alkalmazzuk jelentős sikererrel.