Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Mik lehetnek a legfontosabb adottságok egy kapcsolatban?

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

A kedvesség egy előny egy kapcsolatban. Következő cikkemben összehasonlítjuk a lakossági és a nemi különbségeket a jellemvonások tekintetében prioritási sorrendben.

A Swansea Egyetem kutatása szerint a legfontosabb tulajdonság, amit hosszú távú kapcsolatokban keresünk a partnerünkben, a kedvesség.

A Journal of Personality-ben közzétett tanulmányban a kutatók több, mint 2.700 főiskolai hallgatóval, a világ minden tájáról ideális élethosszig tartó partnereket "építhettek fel" úgy, hogy volt egy rögzített költségvetésük, amiből tulajdonságokat "vehettek".

A jellemvonások tekintetében, mint például a fizikai vonzerő és a pénzügyi kilátások kaptak nagy szerepet, de a legfontosabb tulajdonságnak a kedvességet választották.

Mik lehetnek a legfontosabb tulajdonságok?

A tanulmány összehasonlította a keleti országok, mint például Szingapúr, Malajzia és Hongkong, valamint a nyugati országok, például az Egyesült Királyság, Norvégia és Ausztrália hallgatóinak randevú preferenciáit.

A hallgatók nyolc tulajdonságot jelöltek meg, amelyekre egy bizonyos keretösszegből  költhettek az úgynevezett "társ-dollár"-ból: fizikai vonzerő, jó pénzügyi kilátások, kedvesség, humor, tisztaság, vallásosság, gyermekek iránti vágy és a kreativitás.

Kinek mi a legfontosabb?

Mindamellett, hogy a keleti és a nyugati hallgatók viselkedésében mutatkoztak különbségek - volt néhány figyelemre méltó hasonlóság. Az emberek általában a teljes költségvetésük 22-26 %-át költötték a kedvességre, a költségvetésük nagy részét pedig a fizikai vonzerőre és a jó pénzügyi kilátásokra, míg a kreativitásra és a tisztaságra kevesebb, mint 10 %-ot fordítottak.

A kutatócsoport talált érdekes nemi különbségeket is - mind a keleti, mind a nyugati férfiak a költségvetésük nagyobb részét a fizikai vonzerőre költötték, mint a nők (22 % és 16 %), míg a nők többet fordítottak a jó pénzügyi kilátásokra (18 % és 12%).

Miért fontos a kultúra az emberi viselkedésben?

Dr. Andrew G. Thomas úgy véli, hogy a társak preferenciáinak tanulmányozása a kultúrák között fontos lehet az emberi viselkedés megértéséhez. 

“A nagyon különböző kulturális csoportok vizsgálata lehetővé teszi számunkra, hogy teszteljük az ötletet, hogy néhány emberi viselkedés, illetve attitűd univerzális.”

“Ha a férfiak és a nők hasonló módon cselekednek az egész világon, akkor az növeli azt az elképzelést, hogy bizonyos viselkedések inkább a kultúra előtt, nem pedig az miatt alakul ki.”

Családalapítás

Az eredmények különbséget mutattak a gyermekek iránti vágyában is, amely csak a nyugati nők számára volt prioritás.

“Úgy gondoljuk, hogy ennek köze lehet a családtervezéshez” - mondta Thomas. “Azokban a kultúrákban, ahol a fogamzásgátlás elterjedt, a gyermekek iránti vágy megjósolhatja a család alapításának valószínűségét.”

“Ezzel szemben azokban a kultúrákban, ahol a fogamzásgátlók használata kevésbé fordul elő, a gyermekekért való kapcsolat természetesen a szex következménye lehet, így a gyermekek iránti vágy kevésbé releváns.”

via sciencedirect