Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Miért ragaszkodunk olyanokhoz, akik nem viszonozzák az érzéseinket?

Velez Csaba képe
Ellenőrzött szakember

Szinte mindenki került életében legalább egyszer olyan párkapcsolatba, ahol érzelmeit nem viszonozták, mégsem volt képes elszakadni az illetőtől. Folyamatosan egyre többet és többet fektetünk a kapcsolatba, bízva abban, hogy a másik közönye egyszer csak elmúlik, közben pedig próbáljuk elhitetni magunkkal, hogy beérjük ezzel a kevéssel is.

Mivel a helyzet nem változik, egy idő után meggyőzzük magunkat arról, hogy valójában nem is érdemlünk ennél többet – ez a gondolat pedig velünk marad következő kapcsolataink alatt is, így pedig hajlamosak vagyunk ismét olyasvalaki mellett kikötni, aki nem viszonozza az érzéseinket.

A másiktól várjuk önbecsülésünk helyreállítását

Önbecsülésünk helyreállításának egyetlen lehetőségeként azt értékeljük, ha végre sikerül „megnyernünk” a másikat – és mivel ez nem sikerül, önbizalmunk egyre csökken. Hiszen azt látjuk, nem számít, mennyi időt, energiát és szeretetet áldozunk a kapcsolatra, annak nincs eredménye. De minél sikertelenebbek vagyunk, annál jobban ragaszkodunk, és annál intenzívebben próbálkozunk; eszünkbe sem jut, hogy abba kellene hagynunk az értelmetlen küzdelmet.

Az érzelmileg hozzáférhetetlen partner olyan, mint a kábítószer

Ezekben az esetekben általában érzelmi függőségről beszélhetünk. A másik személy, akárcsak egy drog, pillanatnyi örömet adhat ugyan, de hosszú távon negatív hatással van ránk. Ha pedig megpróbálunk kilépni a kapcsolatból, az „elvonási tünetek” visszaűznek a másikhoz; újra szükségünk van a „szerre”, amely már egyre kevésbé képes ugyanazt az élményt nyújtani. A hasonló kapcsolatokban ragadt – általában – nőknek fel kell ismerniük, hogy önbecsülésük mértékéért senki más nem lehet felelős, mint ők maguk, illetve az egészséges önbizalom elérését nem szabad külső körülményekhez – a másik viszontszeretete – kötniük. Ha önbizalmukat sikerül elfogadható szintre visszaépíteni, rájönnek majd, hogy valójában jóval többet érdemelnek ennél, és így már lesz erejük kilépni az értelmetlen kapcsolatból.