Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Miért könnyebb a rossz dolgokra gondolni, mint a jókra? 1.

Csiby Ágnes képe
Ellenőrzött szakember

Észrevették már, hogy könnyebben elhiszük a rossz dolgokat, mint a jókat? Hogy könnyebben jönnek automatikusan a negatív gondolataink, mint a pozitívak?

 
Timothy J. Bono pszichológus és boldogságkutató szerint ennek evolúciós gyökerei vannak. Örököltük azokat a géneket, amelyek fogékonnyá tesznek minket arra, hogy könnyen észrevegyük a számunkra káros dolgokat. Az ősembernek az élete múlt azon, hogy milyen gyorsan érzékelte a fenyegető jeleket. Ahogyan a fájdalomérzetnek is az a szerepe, hogy megóvjuk a testünket a további sérülésektől.
 
A negatív érzések „felébresztik” az amigdalát, agyunknak azt a részét, amely az érzelmi reakciók feldolgozását és raktározását végzi. Rick Hanson pszichológus az amigdalát agyunk „vészcsengőjének” nevezi, amely neuronjainak kétharmadát használja a rossz hírek keresésére. Amint megszólal a vészcsengő, a negatív események azonnal eltárolódnak a memóriánkban, míg a pozitív tapasztalatoknak sokkal több időre van szüksége ahhoz, hogy a rövidtávú emlékezetünkből a hosszú távúba átkerüljenek, ahonnan majd később előhívhatjuk őket.
 
(Negatívan) torzító emlékeink
Randy Larsen kutató szerint a negatív események nem csak gyorsabban hagynak nyomot az emlékezetünkben, hanem tovább is megmaradnak, mint a pozitívak. Azaz nagyobb eséllyel emlékszünk egy rossz emlékre, mint egy kellemesre, még akkor is, ha a jó élmény sokkal tovább tartott. Ha például egy remek napot töltöttünk valakivel, de elhangzott egy kijelentés, ami felzaklatott bennünket, lehet, hogy sokkal inkább erre fogunk emlékezni, mint a kellemes nap részleteire. Így az a nap nagy eséllyel a negatív emlékeink közé kerül, annak ellenére, hogy szinte az egész nap kellemes volt.
 
Danny Kahnemann Nobel-díjas közgazdász kísérletében arra kérte a résztvevőket, hogy képzeljék el, hogy veszítenek 50 dollárt vagy nyernek 50 dollárt. Annak ellenére, hogy ugyanakkora összegről volt szó, sokkal nagyobb érzelmi reakciót váltott ki 50 dollár elvesztése, mint ugyanakkora összeg elnyerése. Vagyis valaminek az elvesztéséből adódó negatívum sokkal erősebb, mint az a jó, amely valaminek a megnyeréséből származik, függetlenül attól, hogy az a valami, esetünkben az összeg ugyanakkora volt.
 
Különbség nők és férfiak között
A negatív torzítás érvényesül mind a nőknél, mind a férfiaknál, azonban különböző módon. Míg a nők többsége úgymond internalizálja a negatív érzelmeket, így azok náluk szomorúság vagy depresszió formájában jelennek meg, a férfiak hajlamosabbak externalizálni, azaz harag formájában kiadni magukból.

 

Hamarosan folytatjuk azzal, hogy hogyan tudnánk a pozitív érzelmeinket előtérbe helyezni?