Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Miért jobb a pozitív életszemlélet?

Tóth Mónika képe
Ellenőrzött szakember

A tudományos pszichológia sokat foglalkozik a pozitív életszemlélet témakörével. Talán nem meglepő, de az optimista ember nem attól derűlátó, hogy kizárja a kudarcok lehetőségét, vagy nem fogadja el, esetleg tagadja azokat, hanem egyszerűen csak hisz abban, hogy képes lesz a negatív eseményekkel, tényezőkkel is hatékonyan megbirkózni, a pozitívnak pedig őszintén tud örülni.
Tehát a pozitív gondolkodású személyek reális keretek között, de alapvetően azt feltételezik, hogy le tudják győzni a kihívásokat.
Kutatások bizonyítják, mely szerint az optimizmus megkönnyíti a negatív információ feldolgozását. A kritikus első lépés a megküzdésben, a probléma megoldásban, a preventív egészségmagatartásban, önfejlesztésben és számos egyéb önregulációs viselkedésben rejlik. Az optimizmus olyan „tartós érzelmi forrást” biztosít a személynek, mely segít a negatív információ feldolgozásában.
Ellenkező esetben, ha a személy elégtelennek értékeli érzelmi forrásait, rövid távú érzelmi jóllétének megőrzése érdekében negligálja, illetve torzítja a fenyegető információt.

Az is kiderült, hogy az optimizmus rugalmasabbá teszi gondolkodásunkat. A pozitív hangulat növeli egy adott probléma több nézőpontból való feldolgozását, és rugalmas „váltást” tesz lehetővé , segíti a probléma külső perspektívából történő
elemzését. Az optimizmus, illetve a pozitív hangulat hatására az
információfeldolgozás egyre „globálisabbá” válik, azaz a helyzetnek nem pusztán egy adott jellemzőjére reagál a személy, hanem valamennyi jellemzőjére és tulajdonságára.

Nem utolsó sorban, az optimizmus növeli a tudást a megküzdéssel és a probléma megoldással kapcsolatban.
Az optimista személyek az elkerülő megküzdés helyett sokkal nagyobb valószínűséggel alkalmaznak aktív megküzdést.

Az aktív problémamegoldás egyik előnye, hogy abban az esetben is növeli a
személy tudását a helyzetről, ha maga a problémamegoldás sikertelen.
Ha pédául egy adott problémát nem sikerül megoldania a személynek egy adott módon, akkor tudni fogja, hogy a problémák ezen típusa nem befolyásolható ilyen módon. Az aktív megküzdésre való hajlama miatt az optimista személy számos szituációban próbálkozik problémamegoldással és így kiterjedt tudást szerez a helyzetekre és a megküzdési stratégiák sikerességére vonatkozóan.

Az optimizmus a szociális kapcsolataink minőségére is hatással van.
Magas szintje az elmagányosodás alacsonyabb valószínűségével és hosszabb ideig tartó barátságokkal társul, párkapcsolatokban magasabb elégedettséggel és a szakítás kisebb valószínűségével jár .
Az észlelt szociális támogatás arra a hitre vonatkozik, hogy a személy úgy érzi, hogy szükség esetén a másik képes őt támogatni. A magasabb optimizmus magasabb kapcsolattal való elégedettséggel jár és ezt a hatást az észlelt szociális támogatás közvetíti.
Konfliktus esetén pedig az optimista személyek úgy érzik, hogy párjuk hatékonyabb konfliktuskezelési stratégiát alkalmaz.

Összegezve, az optimista személy
• támogatóbbnak látja partnerét
• pozitív látásmódja miatt a partner negatív érzései helyett annak konstruktív, pozitív jellemzőire figyel és így megakadályozza a kölcsönösen negatív kommunikációt
• „biztos bázisként”, megbízható partnerként működik.
Így mind az optimista személy, mind pedig partnere nagyobb valószínűséggel valósítják meg személyes céljaikat, ami magasabb fokú elégedettséghez vezet.