Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Miért imádják olyan sokan a sorozatokban a "pszichopata karaktereket"?

Pakai-Szűcs Réka képe
Ellenőrzött szakember

Egy baráti beszélgetés során az alábbi kérdés merült fel: "Azon gondolkodom, hogy amikor egy könyvsorozatos rajongó csoport egy tankönyvi pszichopata karakterért van oda, az vajon megjelenhet-e a való életben is, hogy teljesen nyilvánvalóan veszélyes embereket is képesek romantizálni, vagy csak a könyvbeli lét biztonsága miatt van...?"

A válasz komplexebb egy igennél vagy nemnél. Az a helyzet, hogy nagyon sok "pszichopata" van, valószínűleg mindenki találkozott már ilyen emberrel, de ritkán veszélyesek a szó legszorosabb értelmében. Manipulatív viselkedésük annál inkább zavaró, de ez se feltétlenül jelent fizikai  veszélyt. Viszont nagyon ügyesen ráéreznek arra, hogy ki mit akar hallani és mivel empátiás készségük alacsony, ezért nehéz döntéseket, amik esetleg mások kárára válik, viszonylag könnyen meghoznak. Emiatt krízis helyzetben nagyon jó megoldó emberek lehetnek. Ennek következtében gyakran társul hozzájuk hatalom, és már ez vonzónak hat. Ráadásul mivel tudják mit akarsz hallani, nagyon megnyerőek és szimpatikusak. 

A hatalom mellett szintén nagyon vonzónak hat az a könyv lapjain vagy a filmvásznon, hogy a "pszichopatáknak" nem igazán vannak gátlásaik. Az emberek többsége azonban számos gátlástól szenved. Épp ezért üdítő és izgalmas egy olyan karaktert nézni vagy olvasni, aki megvalósítja elfojtott vágyainkat, megélheti dühünket, rejtett agressziónkat, és megtestesíti a bosszúnkat. 

 

Pakai-Szűcs Réka pszichológus, pár -és családterapeuta, szexuálszakpszihológus-jelölt

Problémakör: