Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Miért fontosak ideáljaink a párválasztásban?

Csajbók Zsófia képe
Ellenőrzött szakember

Amikor párt választunk magunknak, az ideális partnerről való elképzeléseink segítenek ebben a fontos döntési helyzetben, mialatt érzelmeinket, gondolkodásunkat és viselkedésünket is megmozgatja ez a komplex folyamat. Ideáljaink a serdülőkor és a fiatal felnőttkor ideje alatt alakulnak ki, ilyenkor kerül előtérbe, hogy milyen igényeink, véleményünk van magunkról és a potenciális partnerekről.

Az ideális sztenderdünk egy olyan tudáshalmaz a fejünkben, mely tartalmazza a saját értékünket (mint egy ugyanolyan résztvevőét a párválasztásban, amilyen bárki más is lehet), ezen kívül az ideális partner és az ideális párkapcsolat elképzelését is. Ez a tudásunk folyamatosan elérhető, és fontos szerepet játszik párkapcsolataink fenntartásában. Megkönnyíti párkapcsolati döntéseinket az aktuális jelentkezőkről, például azáltal, hogy fel tudjuk mérni, mekkora a különbség az ideáljaink és a partnerjelölt között. Az ideális sztenderdjeink segítségével tudjuk a párkapcsolati nehézségeket és problémákat értelmezni, és megoldási javaslatokat találni, hiszen segít felfejtenünk, hogy mivel vagyunk elégedetlenek. Ezek a gondolkodási sémák kapcsolatunk eseményeinek előrejelzését és irányítását is lehetővé teszik, ettől érezzük magunkat biztonságban egy párkapcsolatban. Így érezzük azt, hogy a kapcsolatunk kiszámítható, és meg tudjuk érteni, mi miért történik.

Az ideáljaink eme fontos szerepeiből több dolog is következik: egyrészt az ideáljainkat kénytelenek vagyunk megváltoztatni, amikor elköteleződünk egy párkapcsolatban, hiszen valószínűleg mindig lesz egy eltérés az ideális és a valóságos partnerünk között, ez időnként partnerünk idealizálásán keresztül történik meg. Másrészről viszont, azokban a speciális helyzetekben, amikor éppen elköteleződni szeretnénk, kimondottan szigorúvá válunk a potenciális partner értékelésében, hogy megbizonyosodjunk róla, valóban ezzel a személlyel szeretnénk egy életre összekötni magunkat. Hogy mennyire leszünk elégedettek párkapcsolatunkkal, az nagyban függ attól, hogy a potenciális személyt mennyire érezzük eltérőnek a vágyainktól (akár negatív, akár pozitív irányban). Ha az áhított személy túlteljesíti elvárásainkat, sok esetben az sem okoz boldogságot, ha együtt lehetünk vele, könnyen féltékenységbe hajszol minket, illetve a félelembe, hogy az illető elhagy egy „jobb” jelentkezőért.

Ebből kifolyólag is, ideáljaink nagyban függnek attól, hogy milyennek tartjuk magunkat, sőt, minél értékesebbnek tartja magát valaki, annál rugalmatlanabb abban, hogy milyen párt szeretne. Minél több aspektusban passzol partnerünk kívánságainkhoz, annál boldogabb, kielégítőbb, minőségibb kapcsolatunk lehet. Különösen fontos, hogy a belülről fakadó vágyainknak megfelelő partnert találjunk (például a párunk kedvessége, megbízhatósága, intimitása tekintetében), mert ettől jobban tudunk együtt funkcionálni. Amikor jól egymásra találunk valakivel a közelségre, nyitott és őszinte intimitásra való igényünkben, egyúttal a külsőségek jelentősége is le tud csökkenni (ilyenek például a partner gazdasági, szociális helyzete, külső megjelenése).

Mindezekből is következik, hogy önmagunk megismerése, vágyaink felfedezése az első lépés lehet egy boldog, kielégítő párkapcsolat felépítéséhez.