Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Miért fontos a jó alvás a lelki egészség szempontjából?

Polgár Júlia képe
Ellenőrzött szakember

Bizonyára Ön is tapasztalta már, hogy ha huzamosabb ideig nem volt lehetősége elengendő mennyiségű és minőségű alvásra, akkor ingerlékenyebbé, fáradékonyabbá, figyelmetlenebbé, szétszórtabbá vált. A fenti jelenségek nem meglepőek, ugyanis az alvás kulcsfontosságú szerepet játszik a lelki és mentális egészségünk fenntartásában (természetesen a testi egészségünkben is alapvető fontosságú).

Az alvás során ugyanis nem csak a testünk pihen, hanem ezzel összefüggésben azok a funkciók is, melyekhez szükség van frissességre, energiára, vitalitásra. Az tiszta sor, hogy ha nem alszunk akkor fáradtak és álmosak vagyunk. De emellett lelassulhat a gondolkodásunk, szétszóródhat a figyelmünk, feszültebbek, ingerlékenyebbek lehetünk.

Mit tehetünk abban az esetben, ha rendszeresen rosszul alszunk?

Egyrészt nagyon fontos a megfelelő alváskörnyezet, amikre sokszor nem figyelünk oda. Legyen kényelmes az ágyunk, kellemes hőmérsékletű a szoba, nem túl hideg de nem is túl meleg. Ha van rá lehetőségünk különítsük el a hálószobától a többi tevékenységet, minden mást csináljunk otthonunk más részeiben, az ágyat csak alvásra használjuk. Így megtanuljuk, hogy az ágyhoz az alvás kapcsolódjon, míg ha pl. az ágyban eszünk, dolgozunk stb. akkor az aktivitás fog az alvóhelyhez kapcsolódni bennünk. Lehetőleg sötétben aludjunk, iktassuk ki a felesleges fényeket mint pl. a router villogó fényei, vagy a telefon éles fénye és igyekezzünk csendes környezetet teremteni, elalvás előtt kikapcsolni a tv-t, a zúgó háztartási gépeket.
Emellett fontos, hogy ráhangolódjunk az alvásra. Este, néhány órával a lefekvés előtt már ne végezzünk megerőltető fizikai munkát, ne igyunk koffeint vagy alkoholt, és hagyjunk teret az alvásnak. A számítógép és a mobiltelefon fénye is irritáló lehet, érdemes ilyenkor inkább egy könyvet a kezünkbe venni, esetleg megnyugtató zenét hallgatni.

A rendszeres testmozgás bizonyítottan hatékonyan segíti a nyugodt és pihentető alvást, így ha tehetjük heti 3-4x sportoljunk, de akar egy kiadós séta is megteszi, ha épp arra van csak lehetőségünk.
A relaxáció is segíti a jobb minőségű alvást, nem csak azáltal, hogy testünket ellazítja, hanem mert elménket is lecsendesíti. Sokszor azért nem tudunk elaludni mert nyugtalanító gondolatok foglalkoztatnak minket, ilyen esetekben a relaxáció különösen hatékony.

Egy stresszes nap végén segítség lehet, ha lefekvés előtt valamilyen számunkra kikapcsolódást jelentő tevékenységet végzünk, ilyen lehet a szociális interakció pl. találkozás a barátokkal, vagy beszélgetés a családtagokkal, de akár a fent említett sport is megszakíthatja az egész napos stressz folyamatot és ráhangolhat az alvásra.

Bár a rossz alvás nagyon gyakran a feszültséghez, stresszhez kapcsolható, mégis vannak olyan esetek amikor akar fizikai vagy lelki betegség áll a háttérben (pl. depresszió), ezért ha 2 hétnél tovább tapasztal folyamatos nehézségeket alvásában, mindenképpen érdemes lehet felkeresni egy szakembert, háziorvost, pszichiátert vagy pszichológust, hogy az alvászavar háttérre és oka felderíthető legyen. Az alváshiány önmagában is előidézhet problémákat, hiszen ha nem pihenünk eleget, arra mind a testünk, mind az elménk reagál, lemerül, elfárad. Figyeljünk oda, hogy megfelelő körülményeket teremtsünk az alváshoz, melybe az elegendő mennyiségű alvás is beletartozik. Egy átlagos felnőtt ember alvásigénye 7 óra, de ez egyéni eltéréseket mutathat. Figyeljük meg, mennyi alvás után tudunk kipihenten ébredni és lehetőség szerint teremtsük meg annak a feltételeit, hogy a napjaink nagy részében legyen elég időnk, hogy igényeinknek megfelelő mennyiséget alhassunk.

Sokszor nem vesszük komolyan mennyire fontos az alvás és a pihenés, helyezzünk erre hangsúlyt, mert kipihenten minden könnyebb, a feszültségek megoldása és a fizikai terhelés is!