Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Miért csaljuk meg a párunkat? Egy lehetséges ok.

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

A magasabb tesztoszteron szint a férfiaknál növelheti a hűtlenséget.

A Biological Psychology folyóiratban lévő kutatás szerint azok a férfiak, akik csalják a partnereiket, magasabb a tesztoszteron szint, mint azoknál, akik nem lépnek félre. Cikkemben a megcsalás és a tesztoszteronszint kapcsolatáról lesz szó.

Miről is van szó?

“A téma kifejezetten érdekes, mert még túl kevés megbízható kutatás van a hűtlenség és a tesztoszteron között egy potenciális kapcsolatokat illetően. Különösképpen a szexuális diszfunkció nélküli férfiak esetében, ezt a kapcsolatot még nem vizsgálták kellőképpen.”-mondta Andreas Walther, a tanulmány társszerzője, a Drezdai Technichse Egyetem posztdoktori kutatója. 

A kutatás

A kutatók 224 középkorosztályú férfit vizsgáltak meg, akik jelenleg kapcsolatban álltak. A résztvevők online felméréseket végeztek a szexuális működésükről, hűtlenségükről és egyéb változókról. Körülbelül egy héttel később a résztvevők ellátogattak a laboratóriumba, hogy megmérjék a tesztoszteron szintjüket. 

A kutatók azt találták, hogy a férfiak körülbelül 37 %-a elismerte, hogy az aktuális kapcsolatukban hűtlenek voltak egy, vagy több alkalommal. A férfiak tesztoszteron szintjét szintén összekapcsolták a hűtlen viselkedésükkel. 

Mi következik ebből?

“A fő üzenet, hogy a tesztoszteron a hűtlenséggel társul, és úgy tűnik, hogy a magasabb tesztoszteron koncentrációk nagyobb valószínűséggel társulnak a hűtlenséggel” - mondta Walther a Psypost-nak. 

“Ezenkívül a tesztoszteron mellett olyan tényezőket is megvizsgáltak, mint a szexuális funkció, a kapcsolat minősége, az alkoholfogyasztás és a depresszió, és ráadásul a tesztoszteron mellett, a megnövekedett alkoholfogyasztás következetesen társult a hűtlenség nagyobb valószínűségével.”

A nőknél is igaz ez?

De a tanulmányt - mint minden kutatást - érdemes bizonyos fenntartásokkal kezelni.

“A kutatás fő korlátja első sorban az, hogy ez nem egy kísérleti tanulmány. Erősebb bizonyíték lehet, ha egy kísérleti elrendezés során két csoportot alkotunk; a kontrollcsoport placebót, míg a vizsgálati csoport tesztoszteront kap. Amennyiben a tesztoszteron kapó férfiak szignifikánsan hűtlenebbnek bizonyulnak, akkor az mindenképpen megerősítené a jelen kutatás eredményeit. Egy ilyen tanulmányt sajnos nagyon bonyolult levezetni a megvalósíthatóság nyilvánvaló akadályai miatt.” - magyarázta Walther. 

“Egy kérdés még nyitva áll, hogy ez a kapcsolat a magasabb tesztoszteron koncentráció és a hűtlenség nagyobb valószínűsége között nők esetében is fennáll-e. Tudjuk, hogy a nőknél a tesztoszteron adagolásának hasonló hatásai vannak különféle faktorok esetén, mint a férfiak csoportjában (például hangulat, szexualitás), ezért következésképpen feltételezzük, hogy hasonló eredményeket kapnánk a nők esetében is. Erről azonban nem állnak rendelkezésre megbízható adatok.”

Monogám kapcsolat = alacsony tesztoszteron?

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy az elkötelezett kapcsolatokban lévő férfiak általában alacsonyabb tesztoszteron szintet mutattak, mint az egyedülálló, fiatal férfiak. De a kapcsolatban élő férfiak, akik elismerték, hogy megcsalták már a partnerüket, körülbelül olyan tesztoszteron szinttel rendelkeztek, mint az egyedülálló férfiak.

A tesztoszteron természetesen nem az egyetlen tényező, ami befolyásolja azt, hogy félrelépünk-e, vagy sem.

Mi NEM következik ebből az egészből?

“Fontos megjegyezni, hogy a magasabb tesztoszteron szint nem olyan meghatározó tényező, amely szükségszerűen hűtlenséghez vezet, hanem csak növeli a valószínűséget.” - mondta Walther. 

“Azt is fontos megjegyezni, hogy a hatás nagysága (az asszociációk erőssége) mérsékelt, és egy olyan összetett viselkedést, mint a hűtlenséget, számos tényező meghatároz, és ezek közül a tesztoszteron koncentráció csupán csak az egyik."

A tesztoszteron szint tehát NEM az egyedüli oka, ami miatt félrelépünk.

Szekeres Kristóf pszichológus

via psypost