Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Miért annyira hiszékenyek az idős emberek?

PszichológusKereső képe

Egy kulcsfontosságú agyi terület aktivitása csökken a korral.

Minél idősebb az ember, annál hiszékenyebbé válik – egy tendencia, ami veszélyes lehet, mivel az időseket könnyen kihasználhatóvá teszi. De miért történik mindez? Egy friss kutatás azt állítja, hogy az idős emberek azért ismerik fel nehezebben a bizalomra nem érdemes arcokat, mert az agy un. anterior insula részének aktivitása a kor előre haladtával csökken. Feltételezések szerint ez a terület felelős a bizalom és a veszélyek felméréséért.

A kutatók 119 felnőttet kérdeztek meg, akik legalább 55 évesek voltak, valamint 24 fiatal felnőttet, hogy értékeljék az eléjük tett arcképeket megbízható, semleges, megbízhatatlan skálán.  (A képeket korábban külön kutatták az említett jelzőkre). A fiatalokkal ellentétben az idős korosztály sokkal gyakrabban jelölte a megbízhatatlan arcképeket megbízhatónak.

A vizsgálatot kiegészítették egy MRI vizsgálattal is, amikor a döntés folyamatában felvételeket készítettek. Meglepő módon az idősebbek agyi tevékenysége az anterior insula területen sokkal alacsonyabb volt, mint a fiataloké.

Mindez csak egy újabb figyelmeztető jel kell legyen, hogy figyeljünk oda idősebb rokonainkra, illetve saját magunkra, hiszen naponta lehet hallani több százezer forint értékű csalásokról, melyeket idősek kárára követtek el.

Forrás: Scientific American  - Mind 2013.05.