Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Miben más a pszichológus mint a barát?

Gesler Lili képe
Ellenőrzött szakember

A köztudatban sajnos még mindig él az a tévhit, hogy aki pszichológushoz megy az nem normális, mert aki normális az egyszerűen megbeszéli a problémáját a barátaival és kész.

Az igaz, hogy ha vannak barátaid, akikkel megosztod a problémáidat az nagyon sokat tud segíteni a nehéz helyzetekben. De egy pszichológus mégis más. Vannak pszichológusok, akik komoly mentális betegségekkel is - mint például skizofrénia vagy mániákus depresszió - foglalkoznak, bár az ilyesmi inkább a pszichiáter munkaköre. (Az alapvető különbség az, hogy míg a pszichológus bölcsész, a pszichiáter orvos.) A pszichológusok nagyon sokszor olyan élethelyzetekben segítenek, melyek bárkit érinthetnek, mint például a karrierváltás, szakítási nehézségek, párkapcsolati problémák, önbizalomhiány, stressz kezelése, burn-out vagy szülő-gyermek konfliktus. Vannak például olyanok, akik azért jönnek el hozzám, mert egyszerűen leblokkolnak ha randira mennek, és ezen változtatni szeretnének. Ezek az emberek "működtetik" az életüket, vannak barátaik, dolgoznak, csak néha van egy kis "elakadás". Ilyenkor tud segteni a pszichológus.

Miben más a pszichológus mint egy barát? Például objektiven tekint rád. Nem szakít félbe miközben mesélsz, hogy ő is elmondja neked gondjád baját. Nem ítéli meg a mondandódat, nem mondja azt, hogy ez jó vagy rossz, hanem megpróbál rávezetni azokra a válaszokra melyek belőled fakadnak és téged a legjobban segítenek. Én például a kognitív terápia segítségével, olyan eszközöket adok a kezedbe, melyekkel saját magadon fogsz tudni segíteni. Például hogyan változtass a negatív automatikus gondolataidon. A terápián teljesen őszinte lehetsz nem kell aggódni, hogy megbántasz vele valakit. Teljes titoktartás kötelez minket. A másik fontos különbség a baráti beszélgetés és a terápia között az, hogy a terápián célokat fogalmazunk meg és lépésről lépésre, szisztematikusan haladunk felé. Eredmény orientáltan dolgozunk. Sokszor jönnek hozzám azzal a kéréssel, hogy szeretnék magukat jobban megismerni, nincsen különösebb konfliktus az életükben csak egyszerűen úgy gondolják megerősítik magukat. Igazából, csak nyerni lehet azzal, hogy ha kipróbálsz egy-két alkalmat, aztán pedig eldöntöd, jót tesz-e neked vagy sem. A legjobban akkor működik ez a "terápiásdi", ha számodra nagyon szimpatikus pszichológust választasz. Sok sikert!

 

 

 

Problémakör: