Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

"Mi" vagy "én"? - te hogyan gondolkodsz a párkapcsolatról?

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

Talán mi is sokszor mondjuk magunknak, hogy bárcsak belelátnák a párunk fejébe. És nem csupán a fejébe, hanem a szívébe is. A legutóbbi szociál- és a személyiségpszichológiai kutatások azokat a történeteket vizsgálják, amiket az emberek elmesélnek a párkapcsolataikról. Jelenlegi cikkemben az egyének gondolkodását vizsgálom meg. Az eredmények azt sugallják, hogy azok akik elkerülő kötődési stílusúak, kevésbé használják a “mi” szót akkor, amikor a párkapcsolatukról, magukról és a párjukról beszélnek.

Az eredmények a Social Psychological and Personality folyóiratban jelentek meg.

"Amikor a korábbi párkapcsolati tapasztalatainkat meséljük el, abból nagyon sok esetben következtethetünk arra, hogy milyen kötődési stílussal rendelkezünk." - mondja Will Dunlop  a Kaliforniai Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. 

A kutatás

Jellemzően a kötődési stílusok két tényező mentén határozhatók meg: a szorongás mértéke (ami arra utal, hogy mennyire félünk attól és kelt bennünk szorongást az a gondolat, hogy a partnerünk elhagy minket) és az elkerülés mértéke ( ami azt tükrözi, hogy mennyire érezzük kényelmetlenül magunkat akkor, ha a túl közel vagyunk vagy éppen függőségben vagyunk a partnerünkkel.)

Dunlop és munkatársai több mint 1400 megfigyelést vettek át, összesen 7 tanulmány tapasztalataiból, majd megvizsgálták a felnőttek kötődési stílusait és a történeteikben szereplő "mi"-ket és "én"-eket.

Az eredmények

Megállapították, hogy mind a szorongó, mind az elkerülő kötődés erős összefüggést mutat azzal, hogy amikor a párkapcsolatainkról beszélünk, akkor inkább az "én" szót használjuk gyakrabban a "mi" helyett. 

Figyelembe véve azonban további demográfiai és személyiségbeli tényezőket a kutatók azt találták, hogy a szorongó kötődési stílus mértéke nem függött össze az "én", vagy a "mi" használatával.  Ezzel együtt az elkerülő típus esetében a “mi” ritkább használata megfigyelhető volt.

A kutatásból tehát az következik, hogy nagyon is számít az, ahogyan a leendő partnerünk, vagy akár mi magunk beszélünk és mesélünk a párkapcsolatainkról. Ez tükrözheti, hogy hogyan viselkedhet és hogyan viszonyulhat valaki a párkapcsolatához és a partneréhez.

A szorongó és az elkerülő kötődésű stílusok esetében láthatjuk, hogyan gondolkodunk, érzünk és viselkedünk különböző módokon a párkapcsolatinkról. Azoknál, akiknél magasabb szintű elkerülés figyelhető meg, azt találták, hogy amikor leírták az élményüket a romantikus életükből, sokkal kevésbé használják a "mi" szót.

De akkor mi is következik ebből?

Ha megfigyeljük hogy a korábbi romantikus kapcsolatainkat milyen szavakkal írjuk le és a történeteinket hogyan meséljük el (pl. mennyire használjuk a "mi", "minket" és "nekünk" szavakat), akkor a saját kötődési stílusunkra is következtethetünk. Ha többet használjuk az "én", "engem", "nekem" szavakat, akkor jó eséllyel inkább elkerülő stílusban kötődünk.

Ez egy viszonylag újszerű és közvetett módja az elkerülő kötődés mérésének, mert amikor a kapcsolatainkról beszélünk és mesélünk, nem mindig vagyunk tudatában, hogy milyen névmásokat is használunk.

via sciencedaily.com