Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Mi történik a személyközpontú tanácsadáson

Szabó Mercédesz képe
Ellenőrzött szakember

Mi történik a személyközpontú tanácsadáson

Ha az ember lelki nehézségekkel küzd, és azon tanakodik, vajon hová forduljon segítségért, sokféle kérdés, kétely felmerülhet benne. Hogyan válasszon szakembert, mi fog történni, ha elmegy, hogy is kellene viselkedni, használni fog-e, érdemes-e… Egyáltalán mire számíthat egy segítő szakembertől?  A pszichológusok sokféle szemlélettel és módszerrel dolgoznak, amit ebben a néhány sorban nem is tudnék kifejteni, de azért, hogy segítsek eligazodni ebben a kérdésben, írok néhány gondolatot (a teljesség igénye nélkül) arról, hogy a pszichológia egyik módszere, a személyközpontú tanácsadás során mi is várható.

A bejelentkezés után elérkezik az első találkozás alkalma. Ahogyan megérkezik a kliens, bemutatkoznak és üdvözlik egymást a tanácsadóval, majd helyet foglalnak az erre kijelölt szobában. A tanácsadó néhány szóval bevezeti a tanácsadói ülést, és teret enged a hozzá fordulónak arra, hogy elmondja, mi is indította őt a tanácsadóhoz. A beszélgetés menetét a kliens határozza meg, így lehetőség nyílik érzései, gondolatai megélésére és megfogalmazására. A tanácsadó figyelmével, jelenlétével kíséri a kliensben zajló folyamatokat. A kliens felé feltétel nélküli elfogadás és empatikus odafordulás jellemzi, megnyilvánulásaiban pedig az „itt-és-most”-ban felszínre kerülő érzésekre, kognitív tartalmakra és folyamatokra reflektál.

Az így létrejövő kapcsolat lényegi alkotója az egyenrangúság és a hitelesség, világos kommunikációval, őszinte megnyilvánulásokkal. Mindez pedig valódi, mély találkozások létrejöttét segíti elő. Így a valódiság, a feltétel nélküli elfogadás és az empatikus megértés légköre elősegíti, hogy a kliensben (mint minden emberben) ott rejlő készségek a gyógyulás, fejlődés és kiteljesedés irányába induljanak.

Amennyiben úgy érzi, hogy ez a pszichológiai módszer közel áll Önhöz, bátran tudom ajánlani Önnek, és csak szeretném bíztatni, hogy induljon el a tudatos lelki fejlődés útján!