Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Mi leszel, ha nagy leszel? Ó, de hisz’ én már felnőttem!

Takács Pálma Krisztina képe
Ellenőrzött szakember

Karrierváltás felnőtt korban!?

A hivatásválasztás akár már kisgyermekkorban elkezdődhet. Ilyenkor persze nincs túl sok tudása a gyermeknek az adott munkát illetően, inkább csak egyetlen vonást ragad meg, és az alapján éli bele magát a szerepbe.
Egy teljesen átlagosnak gondolt életpálya, valahol ott kezdődik, hogy általános iskola után, középiskolát választ a 14 éves gyermek. Ekkor már sokkal több információja van, és a szülei is segítenek dönteni ebben a kérdésben.
A középiskola elvégzése után, vagy munkába áll, vagy továbbtanul a legtöbb fiatal. Ez egy újabb döntés.

Sajnos, amikor ezeket a döntéseket meg kell hozni, a frontális lebeny myelinizációja még nem fejeződött be. Azaz életre szóló, felelős döntést meghozni egyelőre még inkább mások támogatásával lenne optimális. Nagyon hasznosak a képesség és motivációs pályaalkalmassági tesztek, felmérések, a pályaválasztási tanácsadás is.

Egyáltalán nem véletlen, hogy az élet során később, még több tapasztalatot szerezve, az ember átgondolja a korábbi döntéseit és úgy gondolhatja, hogy inkább egy másik irányba szeretne menni. Számtalan nyugtalanító kérdés okozhat bizonytalanságot ekkor.

  • Vajon alkalmas vagyok-e arra a pályára?
  • Vajon megéri-e a számomra váltani?
  • Vajon reálisan elérhető-e az a siker, amire vágyom?
  • Mi motivál igazán a karrierváltásban?
  • és így tovább...

Érdemes pályaválasztási szakértővel, karrier tanácsadóval, karrier coach-csal konzultálni, aki sok hasznos eszközzel, módszerrel segíthet megválaszolni a felmerülő kérdéseket, és segít a nagyobb fokú önismeret elérésében is, ami ugyancsak fontos összetevő.
A pályamódosítási döntést érdemes nagyon alaposan mérlegelni, körültekintően információkat gyűjteni, esetleg még bele is kóstolni az újonnan megcélzott területbe.
Ha a döntés megvan, a pályamódosítás folyamatát is alaposan meg kell tervezni, akciótervet készíteni, és lépésről lépésre haladni. 

Egyre többször találkozhatunk azzal a témával, hogy érdemes több lábon állni a munkaerő piacon. Azt is pozitívumként értékeljük, ha valaki élethosszig tanul, képzi magát. Sok embernek nem csak egy végzettsége, diplomája van.

A másik felnőtteket érintő karrierváltási téma a vállalkozóvá válás. A hivatásválasztásban sokaknak fontos tényező az önállóság. Vannak, akik egyszerűen csak nem szeretik, ha egy dedikált vezető irányítja őket. Mások kedvelik a vállalkozóléttel járó kihívásokat, ez ad nekik hajtóerőt a mindennapokban.
De vannak, akik nem biztosak abban, hogy egyáltalán képesek lesznek-e a saját lábukra állni, megtudnak-e küzdeni a sok bizonytalansággal, amivel jár, ha az ember nem számíthat havi fix jövedelemre, teljesen a piactól függ a jövedelme. Vannak, akik nem tudják megítélni az üzleti tervezés jelentőségét. Sokan nem mérik fel alaposan, hogy milyen áldozatokat kell majd hozniuk az üzleti sikerek elérésének érdekében.
Mások nem is tudják, hogy hogyan kezdjenek hozzá, hol is érdemes nekifogni egy vállalkozás felépítésének?

Ezeknek a kérdéseknek a tisztázásában, a vállalkozóvá válás nehézségeiben, az egész folyamat áttekintésében, és a vállalkozás beindításában különösen hasznos egy vezetői, üzleti coach-hoz fordulni. A coaching módszer épp az, amivel az erősségeket feltérképezve a megoldásokra koncentrálunk, kiegészítve persze számos saját tapasztalattal.

Takács Pálma Krisztina
Pszichológus
Munka és szervezetpszichológus 
Life & Karrier Coach
Vezetői és Business Coach