Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Mi is a diszlexia?

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Ez egy nagyon aktuális kérdés, hiszen manapság egyre több kisiskolásról derül ki, hogy diszlexiás. De mit is jelent a fogalom?

A diszlexia a részképesség zavarok közzé tartozik. Ide soroljuk diszkalkuliát és diszgráfiát. A részképesség zavarok hatsásra a tanulás megnehezül. Az elváltozás hátterében az áll, hogy verbális munkamemória kevesebb információt és hosszabb idő alatt tud csak feldolgozni. Ezt az okozza, hogy egyes agyterületeik alul-működnek. Eredményes kezelés hatsásra a tünetek csökkenthetők, emiatt fontosak a szűrővizsgálatok, melyekre érdemes elvinni a gyermekeket már óvodás korban is. Ezzel kapcsolatban az a probléma, hogy a diszlexia kisgyermek korban nagyon nehezen vehető észre, ezért a szülök gyakran nem gyanakodnak. Ennek következtében általában a harmadik vagy a negyedik osztályban veszi észtre a tanítónő, hogy a kisdiák egyes területeken nem úgy teljesít ahogy az elvérható lenne. Persze a szülőnek is érdemes gyanakodnia, ha gyermekének a tanulmányi eredményei a harmadik vagy negyedik osztályra visszaesik.

A tanulmányi eredmények visszaesése mögött az áll, hogy jó intelligenciával bíró gyermekek képesek kompenzálni a hátrányaikat. Viszont a harmadik negyedik osztályban már egyre több verbális információt kell megtanulniuk, ami számukra az olvasási nehézségik miatt különösen nehéz. Ekkor érdemes felkeresni a helyi nevelés tanácsadó intézményt, ahol tudják diagnosztizálni a részképesség zavart. Ezt követően az ottani pedagógusok tudják fejleszteni a diák képességeit megtanítják neki, hogyan tud eredményesen és gyorsan olvasni. Pszichológusok is segítenek nekik különböző játékos feladatokkal, mellyel csökkentik a bennük lévő félelemet az iskolával, illetve a számonkéréssel szemben. A fejlesztés hatsásra az egyes alul-működő agyterületek feladatait más területek képesek átvenni, bár kisebb hatékonysággal működnek. Ennek következtében figyelhető meg az a jelenség, hogy diszlexiás diákok tanulmányi eredményei a tizenegyeik osztályra kezdi megközelíteni jól olvasó társaik eredményeit. Szülőként érdemes fejben tartani, hogy a diszlexiás diákok számos kedvezményt kaphatnak, ilyen lehet az írásbeli érettségi során több időt kaphatnak, vagy egyes nyelvekből felmentik őket.

Összeségében, ha az szülőként azt látja, hogy kisgyermeke számára a tanulás gondot okoz, nem szerez jó osztályzatokat, akkor érdemes elvinni a nevelési tanácsadóba diszlexia vizsgálat céljából, mivel a korai felismerés nagyban hozzájárul az eredményes kezeléshez.

Hollósy-Vadász Gábor

pszichológus