Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Mi a boldogság?

Bende Katalin képe
Ellenőrzött szakember

 „Hol a boldogság mostanában?”- kérdezhetjük a költő szavaival, de ahogy a hétköznapi emberek, úgy a kutatók sem egyeznek meg abban, hogy mi a boldogság.

A boldogságot meghatározhatjuk, mint egy átmeneti pozitív érzelmi állapotot, bizonyos cselekedethez kötött élményt, általános elégedettség-érzetet, szubjektív jóérzést és jóllétet.

A kutatások azt mutatják, hogy az életünkben a környezeti tényezők megváltozásától nem leszünk sokkal boldogabbak. Mindössze 10%-ban függ a boldogságunk körülményeinktől. Vagyis a vártnál jóval kisebb százalékban okolhatjuk a körülményeket a boldogtalanságunkért. A szokásos gondolataink és vágyaink, amelyek arra irányulnak, hogy ha valami másképp történne az életünkben, akkor bezzeg boldogabbak lennénk – egyszerűen nem igazak! (Pl. „Ha lenne társam, munkám, ha több pénzem lenne, vagy ha egészséges lennék, stb… - akkor boldog lennék”.)

Viszont a 40% a mi részünk abban, hogy tehetünk valamit azért, hogy boldogabbak legyünk. Ami azt jelenti, hogy négyszer akkora a felelősségünk önmagunkért, a cselekedeteinkért (mint a környezetünknek), és hogy tegyünk valamit azért, hogy boldogabbnak érezzük magunkat.

A boldogságunkat a maradék 50%-ban az örökölt génjeink, és a velünk született „boldogság-szintünk” határozza meg.

Azt találták, hogy azok az emberek, akik boldogabbak hasonlítanak egymásra.

A boldog emberek közös jellemzői:

  1. bizakodnak és optimisták a jövőt illetően
  2. képesek a jelen pillanatban élni, és örülni kis dolgoknak is
  3. mélyen elkötelezettek életcéljuk, hivatásuk felé
  4. jó és stabil kapcsolatokat ápolnak másokkal (a családban, barátokkal, a munkahelyen vagy akár közösségekben)
  5. szívesen segítenek másoknak, segítőkészebbek a többiekhez képest
  6. hálásak az életnek, és képesek a hálájukat megélni és kifejezni
  7. gyakran vallásosak vagy spirituális irányban is nyitottak. 

    A kutatások azt találták, hogy a boldogságunknak sok előnye van a szubjektív jóérzésünkön vagy jóllétünkön kívül. Ha magunkat nem tartjuk boldog embernek – bizakodásra ad okot, hogy megtalálták azokat az tényezőket, amelyeket mi is gyakorolhatunk, hogy boldogabbnak érezzük magunkat. Ezekről a "boldogság-gyakorlatokról" a következő cikkben írok :)