Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Mi az empátia? Mi a szimpátia?

Kiss Angelika képe
Ellenőrzött szakember

Sokan keverik ezt a két fogalmat, vagy akár szinonimaként is használják. A gyakorlatban lényeges különbség van közöttük. Biztos Önnek is volt már olyan beszélgetésben része, amiben mindkettőt megtapasztalhatta. Nézzünk is egy elképzelt helyzetet:

“Az elmúlt hónapokban nagyon megromlott a kapcsolatom a főnökömmel. Mintha próbálná ellehetetleníteni a munkám. Nem tudunk építő beszélgetéseket folytatni egymással. 10 éve vagyok ennél a cégnél, számtalan dolgot építettünk ki együtt, és most ez a helyzet teljesen elbizonytalanít. Fel kéne mondanom? ”

Alternatív válaszok: 

  • Igen, én is voltam már így, amikor a főnököm nem volt hajlandó leülni velem, és akkor hetekig tipródtam, majd még a kollégák is gyötörtek mindenféle problémákkal. Nehéz idők voltak azok nekem. 
  • Milyen jó, hogy legalább 10 évig jól érezted magad ezen a munkahelyen!
  • Persze, mond fel! Mit tökölsz ezen a kérdésen? Találsz új munkát és kész. 
  • Bizonytalan helyzetben vagy, még az is megfordul a fejedben, hogy felmondj, pedig személyesen is sokat jelenthet neked ez a cég. Ez biztos nehéz lehet. Tanácstalannak látlak.

A fentebbi válaszok közül csak egyről mondható el, hogy empatikus válasz, mégpedig a negyedikről. 

Theresa Wiseman klinikus és kutató, négy dolgot fogalmazott meg, melyek az empátiához, empatikus válaszhoz szükségesek: 

  1. Képesség úgy látni a világot, ahogy a másik látja
  2. Ítélkezésmentes hozzáállás
  3. Mások érzéseinek megértése
  4. Képesség kommunikálni mindazt, amit megértettünk a másik érzéseiből. . 

Egyszerűnek hangzik, pedig korántsem az. Figyeljük meg, hogy környezetünk mennyiben tud empatikusan reagálni ránk, és mikor kapunk “csak” szimpátiát. Illetve fordítva: én mikor reagálok empátiával, és mikor szimpátiával? 

Az empátia az ami építi a kapcsolatot, a szimpátia inkább csak távolít minket egymástól. 

Végezetül itt egy nagyon frappáns előadásrészlet, és ahhoz készült animáció, ami jól bemutatja az empátia és a szimpátia közötti különbséget: https://www.youtube.com/watch?v=1Evwgu369Jw