Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Mennyire vagyunk elégedettek párkapcsolatunkkal? És önmagunkkal?

Csajbók Zsófia képe
Ellenőrzött szakember

Mennyire vagyunk elégedettek párkapcsolatunkkal? És önmagunkkal? E két tényező szorosan hat egymásra, egymással kölcsönhatásban változnak bennünk.

Hogy mennyire vagyunk elégedettek párkapcsolatunkkal, az függ attól, hogy mennyi előnyös és hátrányos tényezőt veszünk benne észre. Elégedettségünk összetett, az intimitás szintjéből, partnerünk viselkedésének értékeléséből (tehát mi milyennek látjuk, miként ítéljük meg, hogy mit miért tesz), másokkal való összehasonlításból és az egyenrangúságunk érzetéből áll össze. Ezen kívül összefüggésben áll a kötődési stílusunkkal is, biztonságosan kötődő emberek elégedettebbnek érzik magukat, kényelmesebb számukra az intimitás és a közelség egy kapcsolatban.

Mivel kapcsolatunkat sokszor másokéval hasonlítgatjuk össze, önértékelésünk forrása is lehet, ha elégedettek vagy elégedetlenek vagyunk azzal. Önértékelésünket az is emelheti, ha házasok vagyunk, ami azt az üzenetet közvetíti, hogy „jó partik” vagyunk, érdemes velünk kapcsolatba lépni. Ezen keresztül mások számára is előnyösebbnek tűnhetünk, ha tartós, elkötelezett párkapcsolatban vagyunk, hiszen bizonyára jó velünk együtt lenni, könnyen ki lehet velünk jönni, tele vagyunk előnyös tulajdonságokkal. Magasabb önértékelésünk ahhoz is hozzájárul, hogy saját kapcsolatunkkal is elégedettebbek legyünk, kevesebb kisebbrendűségi érzés jelentkezik bennünk, kevesebb konfliktust élünk át partnerünkkel, ideális esetben önértékelésünk nem függ a másik átmeneti állapotától, önmagunkban is értékes embernek tekintjük magunkat.

Gyakran pozitívabban látjuk partnerünket, torzítva észleljük kapcsolatunkat, mintha egy rózsaszín szemüvegen keresztül tekintenénk a másikra. Ez teljesen természetes folyamat, és előnyös is lehet számos okból. Egyrészt segít átvészelni a nehezebb periódusokat, másrészt pedig összetart minket a pozitív hit a másikban. Vannak azonban olyan időszakok, amikor ez a pozitív illúzió már inkább terhes, és nem enged minket továbblépni egy már megromlott kapcsolatból sem. Ebben az esetben mindig érdemes átgondolnunk, hogy milyen érzéseket kelt bennünk a párkapcsolat, hogyan hat ránk, miben akadályoz minket, mit nehéz belőle elengedni. Sokszor egy pszichológussal könnyebb átbeszélni ezeket a kérdéseket, aki lehetőségeihez képest objektíven tekint a párkapcsolatra, és nem elfogult személyesen egyik fél irányában sem.