Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Megcsalás (2. rész) – „Az árulás csontig hatol, de a seb gyógyítható?”

dr Gróf Csilla képe
Ellenőrzött szakember

Alig találunk olyan leíró fogalmakat, melyek a megcsalást semlegesen tudnák jellemezni. Ha csak eszünkbe jut is, első megnyilvánulásunk szélsőséges megnyilvánulás lesz, de legalábbis erkölcsi szidalmazás. Minden szavunk, ami ehhez a témához köt bennünket, szinte stigmatizál: csaló, hazug, áruló, szexfüggő, ribanc, szoknyabolond, nimfomán, stb. Esther Perel (2017) szerint „a kiegyensúlyozott, elfogulatlan párbeszéd a témát illetően még terapeuták között is ritka”. „Ha egy affér kitudódik, az pusztító hatású tud lenni.” (E. Perel, 2017, 23. old.). Nem véletlen tehát, hogy a téma azonnali állásfoglalásra készteti a legtöbb embert. „A szerelem és vágy bonyolultsága nem engedi, hogy jó vagy rossz, áldozat (elárult, hűséges, sértett partner) vagy vétkes (hűtlen, elkövető fél).” (E. Perel, 2017) Ha nem megvetéssel szemléljük a témát, még nem jelenti automatikusan azt, hogy elnézhető a hűtlenség. A megértés, feloldozás, és feldolgozás fontos eleme a téma megismerésének. Ha egyből a fenti álláspontból, azaz ítélkező pozícióból indulunk ki, abból aligha lesz párbeszéd.

Egy erősen irányt szabó értelmezésbe hogyan kerülhetnének bele az olyanok, mint:

„Benjamin, a hetvenes évei elején járó, jó modorú úriember, aki ezt kérdezte: -Az is megcsalásnak számít, amikor a feleséged már a nevedre sem emlékszik? A feleségem ugyanis Alzheimer kóros. Az elmúlt három évet egy otthonban töltötte, és én hetente kétszer meglátogatom. Az elmúlt 14 hónapban találkozgattam egy másik asszonnyal. Az ő férjét is ugyanazon az osztályon ápolják. Nagyon megértő partnerre találtunk egymásban.” (E. Perel, 2017, 23. old.)

Sokan vannak, akik ha hazudnak is a partnerüknek, de fontosnak tartják a jólétüket. Olyan is van, hogy a sértett fél továbbra is szereti az áruló felet, s egyikük vagy másikuk szeretne megoldást találni, hogy a kapcsolatot megmentse. Az affért traumaként élik meg az emberek, ahonnan nem vezet vissza egymáshoz út. Előfordulhat ez is, de az is, hogy olyan változást isnpirál, amire már nagy szükség volt a kapcsolatban. „Az árulás csontig hatol, de a seb gyógyítható.” (E. Perel, 2017, 24. old.)

Perel (2017, 25. old.) a következőket írja könyvében az affér okairól:

„Magány, hosszú évek szexuális mellőzöttsége, neheztelés, megbánás, házastársi visszautasítás, sóvárgás az elvesztett fiatalság után, a figyelem hiánya, törölt járatok, túl sok pia – ezek a mindennapi hűtlenség mozaik darabjai. A velük küzdő emberek közül sokan mély konfliktusba kerülnek saját magukkal, és hozzám fordulnak segítségért.”

„Az elkalandozások okai nagyon változatosak, akár a rájuk érkező reakciók és a lehetséges kimenetelek. Néhány affér tiltakozás valami ellen. Néhány akkor történik meg, ha egyáltalán nem állunk ellen. Van aki egy egyszeri kalandért lépi át a határt, és van, aki emigrálni szeretne a kapcsolatból. Néhány esetben a hűtlenkedés apró kis lázadás, amit a közöny, az újdonság iránti vágy inspirál, vagy a bizonyítási kényszer, hogy él még a régi vonzerőnk. Mások olyan érzéseket fedeznek fel, amilyeneket addig még soha – egy mindent elsöprő szerelmet, mely nem tagadható le, nem fojtható el.”

„Paradoxonnak tűnhet, de sokan azért kacsintanak ki a házasságukból, hogy megóvják azt. Amikor egy kapcsolatot megmérgez a bántalmazás, az szintén félrelépést generálhat. Az elkalandozás lehet az ébresztőóra csörgése, hogy azonnali figyelemre van szükség, de jelentheti a kapcsolat halálát is. A viszony egy árulás, mely ugyanakkor a vágyódás és a veszteség kifejezője is.”

Emiatt fontos mindkét fél szempontjait, indítékait figyelembe venni: egyik fél mit csinált, és arról mit gondol a másik.

Egy affér nem csak két-emberes történet, hanem hatással az elkövető félre, a sértettre, szeretőre, ha vannak, akkor gyerekekre, családra, s barátokra is. „Így lesz egy történetből sok történet” (E. Perel, 2017, 26. old.), amit előbb-utóbb érdemes lesz rendszerben szemlélni. Ha csak a pusztítás mértékét tekintjük, amit egy affér okozott, akkor leszűkítjük a lényeget, s nem tudunk előremutatóan gondolni rá. Fontos, hogy megértsük az okokat, meglássuk az értelmét és elfogadjuk a következményeket. (E. Perel, 2017)

 

Irodalom:

  1. Esther Perel ( 2017): The State of Affairs, HarperCollins Publishers, New York, (magyar nyelvű kiadás: Affér, avagy gondoljuk újra a hűtlenséget, Cor Leonis Kiadó, Budapest)