Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Meddőség - és ami mögötte van

Higi Vera képe
Ellenőrzött szakember

A meddőség - vagyis a gyermekvállalás elmaradása az egy év rendszeres, védekezés nélküli szexuális élet mellett -  egyike a legtöbb embert érintő egészségügyi problémának, a becslések alapján hozzávetőlegesen minden tizedik pár küzd vele, ez a szám pedig egyre inkább növekvő tendenciát mutat. Ennek számos oka lehet, amelyek közül a kutatások felhívják a figyelmet a környezeti ártalmak okozta negatív hatásokra, valamint a gyermekvállalás idejének kitolódására. Az orvostudomány ezen a területen dinamikus fejlődést mutat, így ezeknek a pároknak a fejlődő diagnosztikának és technológiának köszönhetően egyre jobb esélyük nyílik arra, hogy végül mégis szülővé váljanak. Ez az út azonban még így is sokszor hosszú, és rendkívül megterhelő a leendő szülők számára.  

 
A lombikprogram nem csak a testileg megterhelő 

 
Egy pár gyermektelensége a környezetet is megterhelheti, de természetesen a legnagyobb pszichés teher a párokra nehezedik, ennek mértéke azonban eltérő lehet. Léteznek olyan alapvető egyéni különbségek, amelyek a lombik előtt is jellemzőek voltak, mint például a szorongással való megküzdés egyéni mértéke, de a megélés többek között függhet a korábbi lombikprogramok számától, vagy akár attól is, hogy sikerül-e választ kapniuk arra az alapvető kérdésre, hogy milyen konkrét ok áll a gyermekvállalás elmaradásának hátterében? Ennek a jelentősége azért is kiemelkedő, hiszen a legtöbb pár arról számol be, hogy a meddőséggel való megküzdés és a lombikprogam során a legnagyobb nehézséget éppen a biztos pontok hiánya jelenti, hiszen sosem tudhatják teljes bizonyossággal, hogy sikerrel jár-e a következő beavatkozás? Ez a bizonytalanság a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pár szeretne bízni a sikerben, azonban - különösen amennyiben voltak már korábbi eredmény nélkül lombikprogramok – igyekeznek saját magukat is megkímélni a csalódástól, ezért igyekeznek “óvatosan bizakodni”. A környezet optimális esetben igyekszik empatikusan segíteni ennek a kényes egyensúlynak a megtalálását és fenntartását, amely a kutatások alapján már önmagába véve csökkenti a meddőséggel járó negatív stresszt. Ez azonban nincs mindig így, gyakran érkeznek olyan segítőnek szánt megjegyzések, mint például “bizakodj jobban, akkor sikerülni fog”, vagy éppen “ne akard annyira, akkor jönni fog a baba”, amelyek segítség inkább bűntudatot és feszültséget generálnak. 

 
Hogyan segíthet a pszichológus? 

 

Fontos leszögezni, hogy egy meddő pár esetében elengedhetetlen a teljeskörű szomatikus kivizsgálás, hiszen egy fogamzást akadályozó testi probléma esetén a pszichológus hatékonyan segítheti a párt a nehéz időszak pszichés nehézségeivel való megküzdésben, de önmagában ez nem lesz elegendő. Az első lépés tehát minden esetben a testi okok, vagy akár azok hiányának feltérképezése, amely lehetőséget ad a pároknak arra, hogy tájékozódjanak arról, hogy milyen esélyeik nyílnak arra, hogy természetes úton, vagy orvosi segítséggel szülővé váljanak? A döntés minden esetben a reménybeli szülőké, azonban a pszichológus számos ponton segítheti a folyamatot. Ha orvosi beavatkozás mellett döntenek, akkor felkészítheti a párt a kivizsgálásokkal és beavatkozásokkal járó testi és lelki nehézségekkel való megküzdésre, segítheti a környezettel, családdal való optimális kommunikáció kialakítását, de sokszor “mindössze” a szülővé válással kapcsolatos remények és félelmek megfogalmazása is nagy megkönnyebbülést jelent. A folyamatnak gyakran még a sikeres lombikprogramot követően sincs vége, sok pár éppen akkor kér segítséget, amikor végre megfogan a vágyott gyermek, így testet öltenek a szülővé válással és várandóssággal kapcsolatos szorongások.  

Összességében a pszichés támogatás még abban az esetben is hasznos támaszt jelenthet, ha testi beavatkozások válnak szükségessé. Ebben a váratlan, bizonytalansággal teli, kiszolgáltatott időszakban a párok számára lehetőség nyílik arra, hogy ne csak passzív “elszenvedői” legyenek ezeknek a folyamatoknak, hanem aktívan alakítsák saját megélésüket, megfogalmazzák érzéseiket, felkészüljenek a soron következő lépésre. Vagyis végsősoron a lehető legjobban részesei legyenek életük egyik meghatározó időszakának, amelyben azért küzdenek, hogy végül szülővé válhassanak.  

 

Problémakör: