Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Lelki ellenálló-képesség avagy pszichológiai rugalmasság - 2.

Bende Katalin képe
Ellenőrzött szakember

A pszichológiai rugalmasság (reziliencia) az arra való képességet jelenti, hogy nyitottan, tudatosan képesek vagyunk megélni a jelen pillanatot - a nehéz élményekkel együtt - és közben képesek vagyunk a hatékony viselkedésre.

A fogalom olyan reaktív megújuló képességet jelent, amelynek köszönhetően a személyiségünk stresszelyzet hatására is károsodás nélkül képes alkalmazkodni a körülményekhez, és a személyiségünk egészséges működése hosszú távon is megmarad.

Ennek növekedésével, fejlődésével tehát képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük a nehéz élményeket, érzéseket, gondolatokat és ezáltal javuljon az életminőségünk.

A rezilienciával jellemezhető személy jellemzői között szerepel például a belső kontroll (ez azt a meggyőződést jelenti, hogy az életünket mi magunk irányítjuk), az empátia, az optimizmus, a pozitív énkép, a változások pozitív kezelése és az én-hatékony viselkedés, a sikeres megküzdési módok alkalmazása (coping), és az élet értelmességébe vetett hit.

Masten és Wright az alábbi négy, egymástól elhatárolható rugalmasság-mintát azonosította:

  1. Az ellenállás során észszerű, kiegyensúlyozott, adaptív viselkedés figyelhető meg, amelyet például azok a gyermekek mutatnak, akik hátrányos körülmények ellenére a korukra jellemző fejlődési feladataikat sikerrel megoldották.
  2. A kilábalás olyan viselkedésmintázat, amely folyamán az egyén adaptív viselkedésformája egy nagyobb trauma eredményeként átmenetileg megszűnik, majd az illető ismét visszatér a megfelelő szintre. Ezt a mintát figyelhetjük meg például a hirtelen bekövetkező katasztrófák esetén.
  3. Normalizáció zajlik akkor, ha például egy gyermek születésétől fogva ártalmas környezetben él, majd ebből kiszabadulva jobb feltételek közé kerül.
  4. Átalakulás során egy csapás bekövetkezte után, idővel az egyén adaptív funkciói javulnak, ez a folyamat figyelhető meg a poszttraumatikus növekedés során.

A reziliencia fejleszthető képességünk, négy alapvető hit van, amivel rugalmasságunk növekedhet:

  1. Hit abban, hogy alapvetően képesek vagyunk irányítani az életünket
  2. Hit abban, hogy a kudarcokból is tanulhatunk
  3. Hit abban, hogy minden ember számít, így mi is
  4. Hit abban, hogy valódi képességeink vannak, amelyekre támaszkodhatunk és amelyek mások számára is hasznára válhatnak.

 forrás: Mindsetpszichológia és HVG