Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Lelki ellenálló-képesség avagy pszichológiai rugalmasság

Bende Katalin képe
Ellenőrzött szakember

A pszichológiai rugalmasság (reziliencia) az arra való képességet jelenti, hogy nyitottan, tudatosan képesek vagyunk megélni a jelen pillanatot - a nehéz élményekkel együtt - és közben képesek vagyunk a hatékony viselkedésre.

A fogalom olyan reaktív megújuló képességet jelent, amelynek köszönhetően a személyiségünk stresszelyzet hatására is károsodás nélkül képes alkalmazkodni a körülményekhez, és a személyiségünk egészséges működése hosszú távon is megmarad.

Ennek növekedésével, fejlődésével tehát képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük a nehéz élményeket, érzéseket, gondolatokat és ezáltal javuljon az életminőségünk.

Látható, hogy a definíciókban fellelhető közös vonások között szerepel a viszontagságos külső környezet és az azzal való hatékony megküzdés, az egyén bizonyos belső védelmi faktorainak megléte, megfelelő alkalmazkodás a nehéz helyzetekhez, illetve az ilyen élethelyzetekből való optimális kimenetel.

A pszichológiai rugalmasság legfontosabb összetevői:

  • kapcsolat a jelen pillanattal (tudatos jelenlét),
  • a szemlélő- vagy megfigyelő én kialakítására való képesség,
  • elfogadó viszonyulás a nehéz élményeinkre vonatkozóan is,
  • a belső élményeinkkel (érzéseinkkel, gondolatainkkal, emlékeinkkel) való teljes azonosulás kerülése,
  • a számunkra fontos értékek megléte és ezen értékek által vezérelt, elkötelezett viselkedés.

Mely tényezők a lelki rugalmasság védőfaktorai?

A protektív tényezőket a kutatók három csoportba sorolták: a személyes, a családi és a családon kívüli védőfaktorokra.

A személyes védőfaktorok közé az olyan tulajdonságok tartoznak, mint a jó kognitív, így az intelligenciát érintő, megfelelő érzelem- és viselkedésszabályozás, az önbizalom, az optimizmus, a vallásos hit, esetleg a kiemelkedő tehetség.

A családi védőfaktorok között a bizalomteli korai szülő-gyermek kapcsolatnak van meghatározó szerepe, emellett a szülők magasabb iskolai végzettségének és a kiterjedt családi hálónak. 

A családon kívüli tényezők között a közösségekbe illeszkedés, a normákat tiszteletben tartó barátok szerepe játszik fontos szerepet.

 

forrás: Mindsetpszichológia és HVG