Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A lélekgyógyászat létjogosultsága öt pontban

PszichológusKereső képe
  1. Bár a beszéd alapú gyógyítási technikák egyre inkább terjednek, még manapság is hajlamosak az emberek furcsán nézni arra, akiről kiderül, hogy pszichológushoz/pszichiáterhez jár. Pedig a pszichés és érzelmi állapot, a hangulat és az élethez való hozzáállás óriási befolyással van az élet dolgaira, ezt mindannyian tapasztalhattuk már.

  2. Napjainkban minden eddigit felülmúlóan megnövekedett az emberekre nehezedő stressz, pszichés nyomás, a munkahelyeken és a magánéletben egyaránt. Ezzel párhuzamosan folyamatosan nő a krónikus megbetegedések száma is, akár a szív- és érrendszert, akár az emésztőrendszert, akár az idegrendszert vesszük alapul.

  3. A nyugati orvoslás sem tagadja már, hogy léteznek ún. pszichoszomatikus betegségek, amelyek kifejlődése valamilyen traumára, vagy tartósan fennálló pszichés feszültségre vezethető vissza. A skála másik végpontján az Újmedicina elnevezésű tudományos irányzat áll, amelynek képviselői abban hisznek, hogy minden létező betegség lelki alapokon nyugszik. Egész pontosan a „germán gyógytudománynak” is nevezett megközelítés szerint nincsenek betegségek, csak a különféle lelkiállapotok által beindított „különprogramok”.

  4. Kísérletek tucatjai bizonyítják, hogy a pszichés behatások, az érzelmek és hangulatok befolyásolják a szervek működését, különféle hormonok termelődését. Pl. a stressz okozta fiziológiai elváltozásokkal és az azok által képviselt egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban már évtizedek óta nincsenek kétségek sem tudományos, sem laikus szinten.

  5. Akárhol is választunk meggyőződéseink szerint helyet ezen a skálán, láthatjuk, hogy a betegségek gyógyítása során a lélek és az érzelmi élet kihagyhatatlan tényező. Ha nem is lelki oldalról várjuk a teljes gyógyulást, de kiegészítő gyógymódnak mindenképpen érdemes valamilyen, pszichés támogatásra szakosodott szakembert választani, akinek a segítségével, ha mást nem is, de a gyógyulás folyamatát felgyorsíthatjuk és megkönnyíthetjük.