Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Lefogyni – mindenáron!?

Kohlné Papp Ildikó képe
Ellenőrzött szakember

Néhány hete megdöbbenve olvastam egy szalagcímet: X.Y. csontsoványra fogyott! Megérte a sok edzés!

Nem sokkal később az egyik ismerősöm mesélte, hogy egy kolleganője egy komolyabb fogászati kezelés miatt napokig nem tudott enni, nem volt étvágya és ezért fogyott. Viccesen, de valahol mégis komolyan jegyezte meg, hogy: „Lehet nekem is egy ilyen fogászati kezelés kellene, akkor legalább fogynék valamennyit!”

 

Sajnálatos, hogy manapság az egészség-központúság helyett inkább súlyközpontúak vagyunk! A fogyásnak, mintha mindenek feletti értéke lenne, mindegy milyen áron, csak érjük el a vágyott súlyt! Ez olyannyira igaz, hogy egy már jó 10 évvel ezelőtt végzett amerikai kutatás is azt mutatta, hogy a megkérdezettek egy jelentős része, akár éveket is áldozna az életéből, ha olyan súllyal élhetne, amilyennel szeretne!

Ha nem is tudatosan, de sokan valóban az egészségüket teszik kockára a különböző drasztikus diétákkal, fogyasztókezelésekkel, étvágycsökkentő gyógyszerekkel. Még sohasem voltak ennyire népszerűek a „gyorsan, erőfeszítés nélkül, végleges fogyást” ígérő csodamódszerek, amelyeket az élet más területén egyébként reálisan gondolkodó emberek is elhisznek.

 

Pedig fontos lenne, hogy ne a fogyást helyezzük előtérbe-bármi áron-, hanem az egészséget. Túlsúly, elhízás esetén is, ne a mérleget figyeljük, hanem önmagunkat! Próbáljuk meg a jelenlegi testsúlyunk mellett jól érezni magunkat a bőrünkben, élvezni a mindennapokat és szeretni önmagunkat annyira, hogy odafigyeljünk a táplálkozásunkra, életmódunkra! Ez nem azt jelenti, hogy beletörődünk a túlsúlyunkba, hanem azt, hogy megismerjük önmagunkat, a túlsúlyunk lelki hátterét, azt, hogy milyen előnyünk származik a súlyfeleslegünkből (hiszen valami miatt csak nem tudunk megválni tőle), illetve, hogy, milyen irreális értékeket, célokat kapcsolunk a vágyott alakhoz (boldogság, karrier stb.).

Tapasztalni fogjuk, hogy amikor már nem a fogyás lesz a legfontosabb, hanem az egészségünk, elfogadjuk önmagunkat és megtaláljuk az örömöt a mindennapokban, akkor már a súlyfeleslegünkre sem lesz szükségünk.

Problémakör: