Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A krónikus betegségek hatása a mindennapi életvitelre

Unger Szilvia képe
Ellenőrzött szakember

A krónikus betegség sok tekintetben megváltoztathatja a páciens életkörülményeit, gyakran - ha csak átmenetileg is - de le kell mondania azokról a dolgokról, amiket addig szeretett, amikért addig küzdött. A krónikus betegség negatív hatással lehet a munkavégzésre, a tanulmányokra, a szociális életre, a szabadidős tevékenységekre, a jövőbeli célokra, minden olyan dologra és területre, ami eddig a páciens mindennapi életét alkotta. Ez a változás nagyban függ a páciens állapotának súlyosságától, és attól, hogy milyen jellegű, erősségű tüneteket él át. Ebben a helyzetben gyakran a test napi szintű, vagy óráról órára történő monitorozása kerül a középpontba, és egy ehhez igazodó új, korlátozott életvitel alakul ki:

"Tavasszal sokat jártunk kirándulni a kutyákkal, de mióta ilyen durva az allergiám, nem tudok menni sehova..."

"Régen minden hétvégén együtt ebédeltem a családdal, de most már inkább nem megyek, mert tudom, hogy utána rosszul leszek..."

"Kiskorom óta kosaraztam, de már annyira fájnak az ízületeim, hogy abba kellett hagynom. A csapattal is keveset beszélek azóta..."

"Nagy terveim voltak a cégnél, ahol dolgozom, de most örülök, ha egyáltalán el tudom látni a munkámat..."

Fontos, hogy ezeket a mindennapi nehézségeket, veszteségeket feltérképezzük, és segítsünk a megváltozott élethelyzet elviselésében, feldolgozásban. Emellett próbáljuk meg a korábbi tevékenységeket más, a páciens állapotához képest elvégezhető dolgokkal helyettesíteni. 

Problémakör: