Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A krónikus betegség és a depresszió

Unger Szilvia képe
Ellenőrzött szakember

A krónikus betegségekhez gyakran társul depresszió, ami a betegségre adott válaszreakciónak tekinthető. Ez a reakció mutatja meg a beteg alkalmazkodási képességét, megküzdési kapacitását és szociális erőforrásait.

A krónikus betegségekben megnyilvánuló depresszió az egyik fontos bejóslója annak, hogyan alakul a betegség kimenetele. A negatív hangulat csökkenti a betegséggel való megküzdés hatékonyságát, az életminőséget, emellett növeli a betegség súlyosságát, és a mortalitást is. Léteznek kockázati faktorok, melyek a depresszió és a krónikus betegségek között húzódnak, például: genetikai sérülékenység/hajlam, gyerekkori traumák, stresszes életesemények, korábbi depresszió (vagy egyéb mentális betegségek), bizonyos a kezelés hatására fellépő biológiai folyamatok, vagy a nem megfelelő orvosi ellátás.

A krónikus betegségek ideális kezelési módja tartalmazza a páciens pszichológiai kezelését is, amiben kiemelt fontosságot kap az egyén megküzdési stratégiáinak feltérképezése, mivel ezek mentén vagyunk képesek az erőforrásokat összpontosítani, és a depressziót enyhíteni.