Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Középpontban lenni

Kökény Tibor képe
Ellenőrzött szakember

21 éves kézilabdázó fiatalember arról akart konzultálni, hogy életének visszatérő jelensége, hogy azt tapasztalja, hogy nem hallgatnak rá, nem figyelnek oda, amit mond. Bár a csapatban tiszteletnek örvend minden téren, mégsem veszik komolyan. Egyetemi tanulmányait végző intelligens személyről van szó, vagyis nem azért figyelmetlenek irányába, mert össze-vissza fecseg.

A családi mintáit szemügyre véve feltűnik az apai ágon ismétlődő helyzet: több férfit is otthagyott az egyik szülője, és eltűnt a gyermeke életéből, még kora gyerekkorában. Ez okozhat olyan lelki mintát, melyben a gyerek azt éli át, hogy nem figyelnek az ő érzelmi szükségleteire, nem hallgatják meg. Mindez a kliens életével is párhuzamot sejtet, így a diszfunkcionális családi mintát tudatosítva néhány lélektani módszert alkalmazva átalakítottuk a jelenlegi életében.

A konzultáció után közvetlenül az aznapi edzésen az öltözőben beszélgettek a csapattársaival, amikor a kliens hozzászólt a beszélgetéshez, és hirtelen minden szempár rá szegeződött, miközben síri csend támadt. Egy ilyen érzés bukkant fel nála: “Mi van itt? Ez teljes mértékben ismeretlen helyzet számomra. Nocsak, engem is meg tudnak hallgatni!” Az eddigiekben egyáltalán nem figyeltek az ő szavaira, és megszólalásakor a csapattársak tovább csevegtek, miközben ő súlytalannak élte meg magát, míg megnyilvánított gondolatait fölöslegesnek érezte.