Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Kötődés és párkapcsolati elégedettség

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

Egy új kutatás összefüggést talált az emberek élettel való és a párkapcsolati elégedettsége, valamint a kötődési stílusa között. Kötődési stílusunk szerint különbözőek lehetünk: biztonságosan kötődők, bizonytalanul kötődők és elkerülők. Jelenlegi cikkemben ezeknek a tulajdonságoknak az összefüggéseit vizsgálom meg.

Kitartás és kötődési stílus

A tanulmány a Humanistic Psychology folyóiratban jelent meg, azt is megállapította, hogy a kitartás tulajdonságunk, ami ahhoz kell, hogy egy hosszú távú cél mellett szenvedélyesen elköteleződjünk, az életünkkel való elégedettséghez is kapcsolódott. A kapcsolat azonban éppen az ellenkezője volt azzal, amit a kutatók vártak. 

"Mindig is érdekelt, hogy a korai kötődésnek milyen szerepe van az életünk során, és ezen belül is különösen a kötődés és a személyes kapcsolatok közötti összefüggések érdekeltek leginkább. Ezen a területen belül is viszonylag új a kitartás koncepciója és minket leginkább az érdekelt, hogy milyen összefüggés lehet a kapcsolati elégedettség, a kitartás és a korai kötődési stílus között."- mondta a vezető szerző Angelica Waring klinikai pszichológus. 

A kutatás

Tanulmányuk során a kutatók 378 résztvevő kapcsolati kötődési stílusát, a kapcsolati elégedettségét, az élettel való elégedettségét és a kitartását vizsgáltak meg.  

A kötődési stílus elmélete azt írja le, hogy az emberek hogyan alakítják ki a kapcsolatukat másokkal. Az emberek biztosak vagy bizonytalanok lehetnek a másokhoz való kötődésükben és ezen belül a bizonytalanul kötődők lehetnek a szorongók vagy elkerülők.

A szorongó kötődési stílusú emberek sok esetben félhetnek a visszautasítástól és az elhagyatástól, míg az elkerülő kötődésű stílusúak rendszerint nem bíznak másokban és rendszeresen kitérnek az intimitás elől.

"Kimutatható kapcsolat volt a kötődés és az élettel való elégedettség között, valamint a kötődés és a kapcsolat elégedettsége között. Pontosabban, a bizonytalan kötődésű (szorongó és elkerülő) emberek kevésbé elégedettek az életükkel és a kapcsolatukkal is egyaránt." - mondta a kutatás vezetője. 

Ezért  kiemelten fontos, hogy a gyermekünkkel már a legkorábbi időszakban is törekedjünk biztonságos kötődés megteremtésére, hiszen ez tartós pozitív hatást biztosíthat az egész életre. 

Úgy tűnik, hogy a kitartásra való törekvés nem volt összefüggésben a kapcsolatunkkal és az életünkkel való elégedettséggel. Sőt, a magasabb kitartással rendelkezők hajlamosak voltak inkább arra, hogy kevésbé legyenek az életükkel elégedettek.

"Meglepődtünk azon, hogy a kitartás tulajdonság  és a kapcsolati elégedettség között nem volt egyáltalán semmiféle összefüggés és pont ellentétes volt az összefüggés kitartás tulajdonság és az élettel való elégedettség között." - fejtette ki Warning

Ezek az eredmények éppen ellentétesek a korábbi tanulmányokban találtakkal, amely vélhetően annak köszönhető, hogy a résztvevők többségét az Y generáció (kb. 1980-2000. között születettek) képezik, és a munkával kapcsolatos attitűdjeik és értékeik mások lehetnek, mint a korábbi generációk esetében. 

via psypost