Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Könyvajánló: MENTŐÖV

dr. Rostás Rita képe
Ellenőrzött szakember

Önsegítő kézikönyv lelkiproblémákkal küzdőknek, családtagjaiknak és segítőiknek.

A mentőövet Oravetz Dánieltől és Kulcsár Teodórától kapjuk, könyvük az Oriold és Társai Kiadónál jelent meg 2016-ban.  A könyv borítója szerint ez az első magyar pszichiátriai önsegítő szakkiadvány. A házaspár férfi tagja érintettként számol be betegségének megjelenéséről, és arról a folyamatról melynek eredményeként ma már azt mondja: „Több mint tizenhárom éve élek mentális betegséggel. Feleségemmel a hosszú évek alatt elfogadtuk és megtanultuk kezelni a betegségemet.”

A szerzők mentőövének első része a rémálom kezdetétől, vagyis a pszichózis megjelenésétől mutatja be az érzelmi hullámzásokat, melyek a szkizoaffektív pszichózist kísérik, az intőjeleket, melyek arra figyelmeztetik, hogy visszaesés, újabb pszichotikus epizód következhet be. A második rész Oravetz Dániel kis módszertani kézikönyve, melyben a betegséggel való megküzdéshez olvashatjuk a gyakorlati útmutatót. A harmadik részben a feleség, Kulcsár Teodóra foglalja össze azokat a hasznos tanácsokat, melyek a családtagok, segítők számára fontosak lehetnek. Köszönjük, hogy megosztották történetüket.

A könyvön átsüt a szeretet. A házaspár egymás iránti szeretete éppúgy, mint az ismeretlen olvasó, az esetleges sorstársak és családtagjaik irányába mutatott szeretet, amely a bátorításban, a reményadásban, a segíteni akarásban nyilvánul meg. A szeretet hatja át a kis skicceket is, melyek az olvasmányt még élvezetesebbé teszik. A néhány könnyed odavetett vonal megkönnyíti annak átélését, milyen jó is az, ha van, aki fogja a kezünk, ha élvezhetjük a napsütést, vagy mennyire fenyegető lehet, ha úgy érezzük, egy villám sújt le mellettünk. A könyvet a festőművész szerző, Oravetz Dániel illusztrálta.  

Néhány napja, április 11-én részt vehettem az Ébredések Alapítvány, az Országos Tisztiorvosi Hivatal, és a Forrásház szervezésében megrendezett XIX. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálhigiénés Konferencián, ahol Antistigma-díjjal jutalmazták a szerzőpárost. Gratulálunk nekik! Dr. Rostás Rita