Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Könyvajánló: A benned rejlő gyermeknek otthonra kell találnia

Varga Dóra képe
Ellenőrzött szakember

Kevés jól használható önsegítő könyv van, de Stephanie Stahl könyve mindenképpen ezek közé sorolható. Nehéz műfaj az önfejlesztés, mert könyv formájában csak sablonokat vagy túl specifikus példákat lehet átadni, az írott formájú pszichoedukáció esetében pedig mindig kérdéses, hogy a szövegből mit vesz ki az olvasó. Az önismeret fejlesztése természetesen fontos, de önmagában kevés az, ha valaki tud magáról valamit, de nem használja ezt a tudást.

Ebben a könyvben leginkább a védekezési stratégiákról van szó, amit mindannyian használunk, de gyerekkori tapasztalatainktól függően nem mindegy, hogy milyen mértékben. Amikor még a szüleinktől függünk, kiszolgáltatottak vagyunk, a megoldás keresése leginkább a felnőtteken múlik, és nekünk korlátozott terünk van hatni a saját életünkre. Mások viselkedésére reagálunk valahogy, és a viszontreakció vagy tetszik nekünk, és megtartjuk a viselkedést, vagy nem tetszik, és emiatt kialakítunk egy másfajta viselkedést. Természetes és jó dolog, hogy gyerekként tudunk alkalmazkodni a körülményekhez, ezzel segítve a túlélésünket, azonban felnőtt korunkra a körülmények gyökeresen megváltoznak. Már sokkal többet tudunk, sokkal kevesebb dologtól kellene tartanunk, mégis sok minden megmarad a gyerekkori érzésekből és reakciókból. Ezek egy része hasznos, egy része semleges, egy része pedig kifejezetten káros saját magunkra és sokszor a kapcsolatainkra nézve is.

A védekezési mechanizmusaink felismerése és tudatosítása sablonok mentén is működőképes, a könyv segít eligazodni, elindulni ezen az úton. Mély elakadások esetén azonban gyermekkori traumák rejtőzhetnek az okok között, ezek megoldására nem lesz elég a könyv. De ha már segít elindítani a változás felé vezető úton, és valaki emiatt ismeri fel, hogy miben van szüksége segítségre, akkor is érdemes volt elolvasnia a könyvet.

Aki nem érzi jól magát a bőrében, de nem akarja meglátni, hogy mi miatt, és ő mit tesz ezért, annak ez is a védekezési mechanizmusa, és most még nem tart ott, hogy segítséget tudjon kérni. És ezzel semmi gond nincs. Mindenki akkor foglalkozzon a dolgaival, amikor már elbírja a fájdalmat, és tud vele mit kezdeni. A pszichológusok természetesen figyelemmel kísérik az illető teherbírását, és hogy hol tart, ezáltal a segítségkérés biztonságos terepet tud biztosítani a fejlődési út megtétele során, és a közben felmerülő újabb kérdések és elakadások esetén is támasz lehet. Aki hajlandó szembenézni a saját elakadásaival, biztos lehet benne, hogy a kitartó lelki munka meg fogja hozni a gyümölcsét.