Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Klinikus vagy tanácsadás?

Csukás Csaba képe
Ellenőrzött szakember

Többekben felmerülhet a kérdés, amikor az életükben egy probléma olyan szintre jut, hogy úgy döntenek segítőt keresnek, vajon milyen szakemberhez forduljanak. Klinikus vagy tanácsadó? Egyáltalán mi a különbség a kettő között?

A következőkben ezt a különbséget igyekszem tisztázni, hogy amikor segítőt választ, könnyebben ki tudja választani az Önnek megfelelő szakembert.

Mivel foglalkozik a klinikai szakpszichológus

A klinikai pszichológusok pszichés betegségek (pl. depresszió, pánikbetegség, szenvedély-betegségek) diagnosztizálásával, majd a probléma azonosítása után pszichoterápiás kezelésével foglalkoznak. A munka diagnosztikai része a pácienssel folytatott személyes beszélgetésen túl tesztekkel is történik, így a szakembernek számos mérőeszköz és technika használatában kell jártasnak lennie.

Klinikai pszichológusokkal találkozhatunk magánrendelésen vagy kórházakban és egyéb egészségügyi intézményekben, ahol orvosokkal kooperálva kezelik a betegeket (Magyarországon egyelőre sajnos az államilag finanszírozott ellátás e területen nagyon kevés). Terápiában részt vehetünk egyénileg, tehát négyszemközt a szakemberrel, valamint a kezelés több fő részvételével, csoportos formában is megvalósulhat. (MPT)

Mivel foglalkoznak a tanácsadók

A tanácsadó pszichológus segíthet az egyéni életvezetést érintő kérdésekben (pl. egy-egy komolyabb döntés meghozatala előtt), a különböző szerepek integrálásában is (pl.: hogy lehet valaki egyszerre jó feleség, anya és munkatárs), illetve minden pszichológiai értelemben vett fejlődés elősegítésében.

A tanácsadókhoz érdemes fordulni akkor is, ha az életben bármilyen elakadást vagy nehézséget tapasztal, amely azonban nem olyan súlyos, hogy gyógyszeres kezelésre szoruljon.

A tanácsadók amennyiben szakpszichológusi képzésben vesznek részt, három fő terület közül választhatnak.

Az első a pályaválasztás. Ekkor az egyéni kompetenciák, az érdeklődési terület és lehetőségek felmérésével segít felállítani egy jövőképet a tanulmányok és/vagy a munka területén, ezen felül tanácsokkal tud szolgálni abban, mit kell tennie az egyénnek a kitűzött cél elérése érdekében. Az ilyen szakembert alkalmazhatják pályaválasztási tanácsadók, munkaügyi, valamint átképző központok, de magánszektorban tevékenykedő karrier tanácsadó cégek is.

A második terület a család-, illetve párterápiás munka. A párterápia célja a problémás, újra és újra konfliktus- vagy válsághelyzetbe kerülő kapcsolatok minőségi javítása, egy örömteli működésmód visszaállítása; vagy épp a kapcsolat lezárásával kapcsolatos érett és megfontolt döntések meghozatalának segítése. A családterápia lényege, hogy a felmerülő problémát a szakember és a család közösen, a családi kapcsolatok mentén térképezi fel és próbálja megoldani.

A krízistanácsadás a harmadik terület, ahol tanácsadó pszichológusok leggyakrabban végzik munkájukat. Őket megtalálhatjuk drogambulanciákon, lelki segélyszolgálatoknál, valamint olyan szervezeteknél, ahol a katasztrófa és vészhelyzetek megoldása során van szükség szakképzett segítségre. A krízisintervenció egy olyan speciális beavatkozási mód, mely a krízis jelen idejű enyhítésén túl igyekszik felkészíteni a klienst a jövőbeli, hasonló szituációk helyes kezelésére is új problémamegoldó stratégiák kidolgozásával. (MPT)

Összefoglalás

A klinikusok tehát, ahogy a nevük is sugallja, a pályájukat és a tapasztalatukat egészségügyi intézményben szerzik. Ehhez mérten közepes és súlyos betegségek kezelésével foglalkoznak, legtöbbször orvosi kiegészítő kezelés mellett. Szakértelmük tehát kiterjed a gyógyszerek alaposabb ismeretére is, de ennek ellenére nem írhatnak fel semmilyen vényköteles gyógyszert, az a pszichiáter dolga és felelőssége.

A tanácsadók pedig az olykor mindenkit érintő, nem betegség szintű problémák segítésén dolgoznak, illetve a szakképzésben az említett három speciális területen szerezhetnek mélyebb ismereteket és tapasztalatot.

Csukás Csaba pszichológus, Budapest