Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Kispadra ültetve - Modern társkeresési kihívások

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

A társkeresés útvesztőiben olykor nagyon nehéz lehet eligazodni. Nem elég, hogy újfajta helyzetek, intenzív érzelmek, esetleg bizonytalanságok kísérik egy másik ember megismerését, sokszor még idegen szavakkal is találkozhatunk az ismerkedés útján.

Ilyen fogalom lehet az egyre ismertebb ghosting, vagy az újkeletű benching kifejezés is.

Az online társkeresők felhasználói minden bizonnyal már találkoztak olyan helyzettel, amikor a másik fél egyik pillanatról a másikra hirtelen eltűnt, elérhetetlen lett. Nem reagált sem az e-mailekre, sem egyéb megkeresésre. Mondhatni szellemmé vált. Ez a ghosting jelensége.

Bár látszólag a jelenség ártalmatlan, mégis jelentősen megnehezíti a párkeresést: a beszélgető partner eltűnése bizalmatlanná tehet, emellett a lezárás folyamatát is megnehezíti a minden szó nélkül eltűnő személy.

A benching, vagyis kispadoztatás is egy hasonló helyzet. Ebben az esetben a kibontakozó beszélgetés hirtelen veszít a lendületéből, de teljesen nem szűnik meg. A beszélgető partner annak ellenére, hogy meg volt a kezdeti “kémia”, egyszer csak visszahúzódik, távolságtartó lesz, és kerüli a személyes találkozókat. Bár online fenntartja a kommunikációt (igaz, azt is jelentősen ritkítva), a kapcsolat mélyítésének ellenáll.

Ennek hátterében legtöbbször az áll, hogy az adott személy egyszerre több potenciális jelölttel is tartja a kapcsolatot, és amíg a legesélyesebbekkel foglalkozik, addig a “B” tervet kispadra ülteti. Nem véletlen a benching kifejezés, hiszen ahogyan a sportban, itt is egyértelműen az edző kezében van az irányítás: ő dönti el, mikor léphet pályára a játékos, ha egyáltalán erre sor kerül.

Mi állhat a jelenség hátterében?

Az online társkeresés virágkorában mondhatni kinyílt a világ, így az egyedülálló személyek hatalmas választékkal találhatják szembe magukat. A bőség zavara többek között azt is eredményezheti, hogy a személy nehezebben hozza meg a döntéseit, lassabban köteleződik el a választottja mellett, hiszen fél, nehogy kimaradjon valamiből (a FOMO jelenségéről itt olvashatsz: https://pszichologuskereso.hu/blog/ha-kimaradsz-lemaradsz).

A beszélgetések fenntartása emellett jutalmat is rejt magában, hiszen a kapcsolódások folyamatos pozitív visszajelzéseket hoznak. Ez különösen az önbizalom problémákkal küzdők számára kecsegtető, érthető módon úgy érezhetik, minél több (párhuzamosan futó kapcsolat), annál jobb(an érzem magam).

A ghosting és a benching hátterében állhat az elköteleződéstől vagy a sebezhetőségtől való félelem is. Gondoljunk csak bele, mi kell egy komoly kapcsolathoz? Felfedni a legbensőbb énünket, érzelmeinket, ezzel felfedni a gyenge pontjainkat. Sokak számára ez a kép inkább egy horror film, semmint egy romantikus vígjáték.

És persze az is lehet, hogy a kettő egyben :) Előfordulhat, hogy a társkereső személy belső vágyat érez egy kapcsolat kialakítására, ugyanakkor negatív érzelmek is kötődnek ehhez (például korábbi kapcsolati sebek). Ez az ambivalens helyzet is megnehezíti a kapcsolat elmélyítését.

Hogyan kerülhető el?

A fentieket olvasva valószínűleg mindannyian szeretnénk elkerülni, hogy “kispadra ültessenek”. De mégis hogyan lehetséges ez?

 • Először is, légy őszinte magadhoz!
  Ha észrevetted a jeleket (pl. lemondja a találkozókat, halogatja a beszélgetést, csak több napi késéssel válaszol, stb.), ne söpörd őket a szőnyeg alá. Jobb tisztán látni a képet.
 • Tudatosítsd a saját igényeidet!
  Van olyan helyzet, amikor kényelmes a kispadon ülni, és van olyan is, amikor a kezdő 11-ben szeretnénk játszani. Tudatosítsd, hogy hol vagy, és  milyen elvárásaid vannak a “meccsel” kapcsolatban.
 • Hallgass a megérzéseidre!
  Sok esetben nem érdemes túlgondolni a dolgot. Különösen a kapcsolatok terén fontos, hogy figyelj az érzéseidre.
 • Mérlegelj!
  Megéri neked ebben a helyzetben maradni? Ha nem, akkor már most szakítsd meg, mielőtt túlságosan is kötődnél egy elképzelt ideához.