Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A kiégés visszafordítása

Velez Csaba képe
Ellenőrzött szakember

A kiégés egy meglehetősen általános probléma a mai társadalomban. Arról, hogy ennek mi az oka, sokan vitatkoznak, még a szakemberek között sincs teljes egyetértés. Egyesek szerint az ingerdús környezet tehet arról, hogy hamar ráununk a hétköznapokra, vagyis egyértelműen a modern technika hibáztatható azért, hogy az emberek könnyen kiégnek.

Mások viszont a túlhajszoltságot hibáztatják a jelenségért: rengeteget kell dolgozni a megélhetésért, és persze a munkán kívül egyéb feladataink, szerepeink is vannak az életben, amiknek szintén meg kell felelni. Mindez pedig túlhajszoltsághoz vezet, és nagyon hamar belefásulhatunk. Hogy mi az igazság, az nem egyértelmű, az azonban biztos, hogy a kiégés egy komoly probléma, amit kezelni kell, ha nem akarunk eljutni egy súlyosabb fázisig, mely akár mély depresszió is lehet.

Fontos, hogy időben felismerjük a jeleket

A kiégés jelei elég egyértelműek, és talán paradoxnak hangzik, de ennek ellenére az érintettek igen nehezen ismerik fel, hogy gond van. Ez azzal magyarázható, hogy a kiégés fő jele a fásultság, érdektelenség és a közöny, ez pedig eljuthat egy olyan szintre, hogy már észre sem vesszük, hogy ilyenné váltunk. Azt vehetjük észre, hogy egész egyszerűen nem sok örömet találunk az életünkben, unalmasnak, laposnak érezzük. Ez érintheti a munkát, de akár a párkapcsolatot, vagy a családi életet is. Minden nap ugyanaz a mókuskerék, ugyanaz a menetrend, semmi izgalom, semmi spontaneitás. Ez hosszú távon nagyon lélekölő tud lenni, ezért a kiégés visszafordításához fontos, hogy valamivel kizökkentsük magunkat a megszokott állapotból.

Hogyan zökkenjünk ki?

Akár a munkával, akár a párkapcsolattal vagy a családi élettel van gond, mindenképpen ki kell egy kicsit szállni a mókuskerékből, és valami olyat csinálni, amit egyébként nem szoktunk. Munka esetében egy hosszabb szabadság jól jöhet, de akár munkahelyváltás is indokolt lehet. Ha a párkapcsolattal, családdal van gond, egy nyaralás, utazás, pár különleges, közös élmény csodákra képes, feltölthet. Ezt a feltöltődött állapotot persze meg is kellene tartani, ehhez pedig fontos, hogy ne süppedjünk vissza az unalomba: legyenek apróbb programok mindig, amik feltöltenek, ne legyen minden nap ugyanolyan. Ha rendszeresen szánunk időt magunkra, és arra, hogy olyasmit csináljunk, ami tényleg kikapcsol, a kiégés könnyebben visszafordítható.