Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A kiégés

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

A kiégés más néven a burnout leginkább a segítőszakmákban dolgozókat érinti pl. orvosok, gyógytornászok, pszichológusok, stb. Maga a kiégés az empátiás képesség elvesztésest jelenti, megjelenthet lelki, testi, és érzelmi szinten is. Ma egy elterjedt jelenségnek számít, ezért számos munka-pszichológus vizsgálta a folyamatot.

A tünetei megegyeznek a depresszióval, viszont a depresszióval ellentétben a kiégést, mindig környezet és a személy közötti interakcióra lehet visszavezetni. Ennek során az alábbi tünetek fedezhetők fel: 1) lelki tünetek: pesszimizmus, empátia csökkenés, a kliensek elszemélytelenitése. 2) érzelmi tünetek: depresszió, érzelmi üresség. 3) fizikai kimerülés: alvászavar, gyomor problémák. A kigégés az alábbi stádiumokon keresztül megy végbe: 1) idealizmus: kezdeti lelkesedés, erőteljes tettvágy, szakmai kudarcokat a segítő személyes kudarcként éli meg. 2) realizmus szakasza: nagyobb fokú távolságot kezd kiépíteni saját maga és kliense között, reális célokat tűz ki maga elé. 3) stagnálás és kiábrándulás: A segítő kezdi nyűgnek tekinteni a munkáját ezért a kommunikációt a kliensekkel és a munkatársakkal minimalizálni igyekszik. 4) frusztráció: a segítők szakmai aktivitásuk a minimálisra csökken, illetve becsmérelik a klienseket. A segítőnél megjelennek az autoriter személyiségre utaló vonások, megkérdőjelezik saját hivatásuk értelmét. 5) apátia: a segítő kerüli a kollégáit, a kliensekkel ellenségesen kommunikál, sematikusan végzi a munkáját.

A kiégés prevenciója érdekében az alábbiakat érdemes figyelembe venni: 1) autonómia biztosítása a segítő számára. 2) konzultáció, szupervízió biztosítása. 3) a megfelelő kliens szegitó arány megtalálása. 4) érezze a segítő fontosnak önmagát a munkahelyen. 5) pályaválasztás során a leendő segítő tudatosan gondolja át, miért a segítő szakmát választotta hivatásként.

Hollósy-Vadász Gábor

pszichológus