Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Ki és mi tesz téged boldoggá

Gesler Lili képe
Ellenőrzött szakember

A legtöbbször azt tapasztalom, hogy a hozzám fordulók nagy része nem tudja, mi nekik a valójában jó.  Egyszerűen nincs elképzelésük arról, hogy mit szeretnének dolgozni, (mert amit éppen csinálnak, azt nem is szeretik), de azt sem tudják milyen lenne számukra egy kiegyensúlyozott kapcsolat, milyen lenne egy értékes élet.

Albert Schweitzer német filozófus mondta, hogy az élet igenlése az a szellemi cselekedet, amely által az ember abbahagyja azt, hogy csak úgy éljen a világban, és tisztelettel elkezdi saját életének szentelni magát, hogy ezzel a valódi értékére emelje azt. Azt szoktam kérni a klienseimtől, hogy kezdjék el megfigyelni magukat lehetőleg mindig a jelenben az ITT és MOST-ban, hogy mit éreznek mire vágynak, mi az amitől számukra az életük értékes és akkor azon dolgozunk, hogy ezek szerint az értékek szerint élje az életét. Erre épül egyébként az Elfogadás és Elköteleződés terápia (ACT). Az hogy kinek mit jelent az értékes élet természetesen teljesen egyéntől függő. Ismertem egy német építészt, aki 50 évesen feladta a szakmáját, mert rettenetesen boldogtalan volt tőle és váltani akart, azt választotta, hogy egy idősek otthonában dolgozott. Sokat beszélgettem vele, azt mondta, ő így érzi értékesnek magát, hogy az idősekkel diskurálhat, meghallgathatja a történeteiket, teát főz nekik és habár olykor fájt neki, ha valaki meghalt, de mégis tudott örülni annak, hogy ismerhette és időt tölthetett, azzal a bácsival vagy nénivel. Ez egy nagyon ritka és talán szélsőséges példa arra, hogy valaki így megváltoztassa az életét. A német építészt nem érdekelték a konvenciók, nem érdekelte, hogy ki mit gondol majd róla, hogy kinek hogyan nem fog így majd megfelelni.

Egy dolog érdekelte, hogy olyan életet éljen, ahol ő szabad és kiegyensúlyozott tud lenni. Az én tapasztalatom az, hogy egyre inkább nem figyelnek az emberek arra, hogy mik a belső igényeik. Itt szó lehet egyfajta önismereti hiányról, vagy arról, hogy valahol elvesztette az illető az intuícióját, ami régen meg volt, vagy a megfelelési vágyról a külvilág felé.

Hasonló a helyzet a kapcsolatok terén is. Legyen szó szerelemről, barátságról. Egy házas kliensemet kértem írja le, milyen lenne számára az ideális értékes kapcsolat és ezután pillanatok alatt kiderült, hogy csupán egész kis százalékban fedi le az ő kapcsolata ezt. Ha nem fogalmazza meg magának tisztán érthetően mit szeretne, akkor hogyan tudna ezen változtatni?

Fontos az is hogy, az értékek változhatnak az életünk során. Nem biztos, hogy az ami 10 éve jó volt nekem az még ma is jó. Érdemes az élet több területét megvizsgálni, hogy vagyok a munkámmal, a kapcsolataimmal, a szabad időmmel, a fejlődésemmel.

Nekem az a tapasztalatom, hogy gyakran megtörténik, hogy egy kapcsolatban az értékek megváltoznak, idővel a két ember más nyelvet kezd el beszélni, szakszóval úgy mondjuk: elfejlődik egymástól. Ezzel sincs semmi baj és alapos átgondolás és belső munka után, bátran el lehet ezt fogadni és ami már nem jó és nem épít, attól meg lehet válni. Legyen szó emberi kapcsolatokról vagy munkáról vagy bármiről. A csodálatos az, hogy megtörténhet az elfejlődés ellenkezője, például egy családi kapcsolatban, régebben nem értettük egymást, ma pedig hasonlóak lettek az értékek, amik szerint mindketten élünk. Fritz  Perls (am.pszichológus) azt ajánlotta mindenkinek, hogy minden beszélgetés találkozás, érintkezés után álljon meg és kérdezze meg magától, jobban érzi-e magát az ember, vagy rosszabbul, netán ugyanúgy?

 

Bárhogy is legyen, figyelj befele, ki és mi tesz téged boldoggá.

 

Problémakör: