Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A Kék Bálna fogságában 1. rész

Thiery Henriette képe
Ellenőrzött szakember

Tavaly év végétől terjed az az internetes „játék”, mely a benne részt vevő tiniket egyre nehezedő, egyre extrémebb feladatok elvégzésére veszi rá, majd a végső feladat az öngyilkosság. Elég nehéz elhinni, hogy vannak olyan gyerekek, serdülők, akik erre a szintre eljutnak, ám a média hírei alapján már többen is végeztek magukkal, vagy legalábbis megpróbálták.

A feladatok egy bizonyos szintjének teljesítése után a részt vevő zárt csoportba kerül, az ott zajló kommunikációt nem ismerjük. A „játékot” kitaláló orosz fiatalember (aki már börtönbüntetését tölti, bár nem emiatt) azt nyilatkozta, hogy hátborzongató ötletét azóta sem bánta meg, a behálózott fiataloknak a csoporthoz tartozás révén szeretetben, melegségben volt részük, melyet életük során soha nem kaptak meg.  Azok a fiatalok, akiknek sikerült idejében kiszállni az őrült játékból, arról számoltak be, hogy nemcsak jutalmazással próbálták őket rávenni a folytatásra, sokakat megfenyegettek, hogy kiirtják a családjukat, ha nem engedelmeskednek, és nem lépnek a következő szintre.

Felvetődik a kérdés, vajon mi késztet arra egy fiatalt, hogy kapcsolódjon egy ilyen finoman szólva is szokatlan közösséghez? Először minden bizonnyal a kíváncsiság, az újdonságok iránti fogékonyság, és persze a kihívás, a megmérettetés igénye. Ahogy előrébb jutnak a feladatok teljesítésében, és egyre durvább, fizikai fájdalmat is okozó feladatokat kapnak, feltehetőleg sokakban kételyek ébrednek. Ki akarnak szállni a „játékból”, és biztosan sokan ki is szállnak. Nem véletlen, hogy egy bizonyos „szint” elérése felett zárt csoportba invitálják őket. Ettől elfogadottnak, kiválasztottnak érzik magukat. Önértékelésük jobb lesz. A leginkább veszélyeztetettek a magányos, saját közösségükön belül peremhelyzetben lévő vagy kiközösített, érzelmileg labilis fiatalok, akik csak nehezen vagy egyáltalán nem kötődnek másokhoz.

Sokszor feleslegesnek, szerethetetlennek érzik magukat. Számukra a csoporthoz tartozás, az elfogadottság érzése olyan erős jutalmat jelent, ami felülír szinte mindent. Sok mindent tudunk már a Kék Bálnáról, de az például nem nagyon ismert, hogy a csoporton belül milyen kommunikáció zajlik, milyen megerősítéseket, esetleg milyen büntetéseket alkalmaznak. Adott esetben a csoportból való kitaszítás lehet az egyik legerősebb hatású. Azt már tudjuk, hogy egész családjuk kiirtásával is megfenyegetik a vonakodókat, ami egészen reális és hihető lehet, hiszen a mobiltelefonokra is letölthető applikációk miatt bárkiről lehet tudni, hogy ténylegesen éppen hol van. Ez a kontrollnak egy olyan foka, ami már-már egy orwelli világ rémképét vetíti előre. Ilyen körülmények között egy fiatal, tapasztalatlan, sokszor naiv és szeretetéhes fiatal rávehető akár egy olyan irracionális cselekedetre is, mint az öngyilkosság. A halál utáni jutalomban való hit az emberi élettel összeegyeztethetetlen tettekre késztetheti az erre fogékony embereket, elég az öngyilkos terroristákra gondolni.

Számos szekta, számos vallás használta fel már a történelem folyamán ugyanezeket a pszichológiai folyamatokat.
Rendkívül kiszolgáltatott helyzetben vannak azok a tinédzserek, akik (épp a magányosságukból, csalódottságukból kifolyólag) mással egyáltalán nem, vagy alig kommunikálnak, emiatt esély sincs arra, hogy valaki ráébressze őket, milyen útra tévedtek. Egy idő után már olyan szintet ér el a csoportfolyamatok tudatos felhasználásával végzett agymosás, hogy az, aki benne van, teljesen elszakad a realitástól. Ezt a hatást csak felerősíti maga az internet, mely lényegében egy virtuális valóságot teremt, aminek sokszor vajmi kevés köze van a kézzelfogható világhoz. Sok olyan tinédzser vagy fiatal felnőtt él köztünk, akik gyakorlatilag ebben a virtuális valóságban élik az életüket. A serdülőkor érzelmileg amúgy is megterhelő, nehéz elfogadni azt a rengeteg testi és lelki változást, amivel ez az életkor jár. Ez eleve teremt egy érzelmi labilitást, amit más tényezők (például csalódás, elutasítottság) felerősíthetnek. A befolyásolhatóság, a csekély önbizalom, a valódi értékek hiánya csak tovább ront a helyzeten.

A második rész itt olvasható