Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Jól segíteni

Adonics Adrienn képe
Ellenőrzött szakember

Sok tévhit él azzal kapcsolatban, hogy egy pszichológus milyen módon tud segíteni a hozzá fordulóknak.

 Gyakran előfordul, hogy a szakembert felkereső személy azt szeretné, hogy egy az egyben mondják meg neki, hogy mit kellene tennie abban a helyzetben, amely miatt segítséget kér. Érthető a kész megoldás utáni vágy, hiszen sokszor csak akkor fordulunk segítőhöz, ha már kétségbeesést, tehetetlenséget élünk át, és mielőbb szeretnénk, ha enyhülne a feszültség az életünkben. Koránt sem az jelenti azonban a legnagyobb segítséget, ha valaki azt mondja meg, ő mit tenne, vagy szerinte mi a helyes.

 

De mit csinál akkor egy jó segítő?

 

Először is, olyan figyelemmel hallgat, ahogy nagyon kevesen figyelnek ránk a hétköznapi életünk során. Nem csak azt figyeli, amit mondunk, hanem azt is, hogyan. Megfigyeli, mit jelzünk a testtartásunkkal, arckifejezésünkkel, nem csak a szavainkat hallja, de arra is ráérez, ha valamit ferdítünk, vagy éppen elhallgatunk.

 

A jó segítő arra törekszik, hogy mi magunk is értsük, hogy mi történik velünk. Rámutat az összefüggésekre abban, amit mondunk, segít az érzéseinket, viselkedésünk mozgatórugóit felismerni, rámutat azokra a pontokra, ahol a saját felelősségünket nem vesszük észre, vagy vágyainkkal ellentétesen cselekszünk.

 

A jó segítő kérdez. Úgy kérdez, hogy lépésről lépésre fedezzük fel a saját megoldásunkat, és elhatározzuk, mit fogunk tenni hogy az életünket a számunkra legörömtelibb irányba fordítsuk. Valójában mindig tudjuk, hogy mi a helyes lépés, bennünk van a megoldás, de időnként olyan mélyen eltemetjük, hogy szinte képtelenség egyedül rátalálni. Csak olyan cselekvés mellett tudunk igazán elköteleződni, amit magunk fedeztünk fel és határoztunk el.

 

A jó segítő megtart minket akkor, amikor kétségek között vergődünk, amikor félünk egy beismeréstől, amikor az egész testünket átjárja a szorongás, amikor menekülni szeretnénk. Segít ráismerni, hogy nem üres kézzel kell megküzdenünk a kihívásainkkal, hisz számtalan eszközünk van a magunk megsegítésére. A segítő híd egy következő, önmagunkhoz közelibb állomás felé, hegyorom, amiről elrugaszkodva szárnyat bonthatunk.