Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A jó lehetőségek árnyékában

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

Érezted már úgy, hogy a lehetőségek tárháza egyszerűen megbénít?

Melyik megoldást válasszam? Igent mondjak erre az állásra? Az olcsóbb termék is megéri, vagy fektessek be a drágább kivitelezésbe? Merre induljak tovább? Mi van, ha mégsem így kellene?
 

A végtelenségig sorolhatnám a kérdéseket az egyszerűtől a jócskán összetettig, de azt hiszem mindannyian fel tudunk idézni számos olyan helyzetet, amikor nehezen hoztunk meg egy döntést.

Ennek az egyik leggyakoribb oka az információhiány. Emberi ésszel szinte lehetetlen kiszámítani, hogy a döntéseinknek pontosan milyen következményei lesznek. Vannak környezeti hatások, amiket nem tudunk befolyásolni, de sokszor még a saját belső motivációink sem világosak. Érthető tehát, ha bizonytalanul állunk a helyzethez.

A kevés információ mellett azonban egy másik tényező is nehezítheti a dolgunkat: a másokhoz való hasonlítgatás jelensége.

Különösen az online média hatására vált elérhetővé számunkra számtalan élettörténet. Nem csak hírből halljuk, hogy kinek hogy alakult a sora, de konkrétan nyomon is követhetjük a közösségi oldalakon.

A fenti tényezők elegyeként írhatnánk le a FOBO-t (fear of better options), vagyis a jobb lehetőségektől való félelem jelenségét. Ha órákon át  rágódsz egy egyszerű döntésen, halogatod a választásaidat, vagy folyamatosan szorongsz a meghozott döntés után, akkor valószínűleg te is érintett vagy.

Természetesen a FOBO sem újkeletű dolog: evolúciósan arra vagyunk kódolva, hogy a lehető legjobb kimenettel kecsegtető utat válasszuk. Minél jobb döntést hozunk, annál biztosabb a túlélésünk.

Ha választanunk kell, hogy kerülőúton másszunk fel a hegytetőre, vagy egy keskeny sziklás ösvényen rövidítsük le a távot, valószínűleg könnyedén meghozzuk a döntést. Azonban azt kiszámítani 18 évesen, hogy az adott szakirány milyen lehetőségeket tartogat majd magában, mire végzünk a képzéssel, vagy egyáltalán létezik-e még az a szakma, sokkal nehezebb.

Röviden megfogalmazva: a jó döntések, és a biztonság iránti igényünk megmaradt, de a környezetünk változása jelentősen felgyorsult. Nem csoda, ha többet rágódunk egy döntési helyzetben.

Mit lehet tenni a szorongás csökkentése érdekében?

  1. Próbáld felmérni a terepet: minél több az információd, annál könnyebben hozhatod meg a döntésedet.
  2. Tudatosítsd, hogy mi az, amire hatásod van, és mi az, amire nincs!
  3. Kerüld a másokkal való összehasoníltgatást! Nem biztos, hogy az ő döntéseikkel te is elégedett lennél.
  4. Tudatosítsd a saját értékrended és motivációdat!
  5. Koncentrálj a jelenre :)