Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Időérzékelés és túlsúly

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

Egy új kutatás azt találta, hogy a testsúlyunk összefüggést mutat az időérzékünkkel. A Journal of Health Psychology folyóiratban megjelent kutatás több bizonyítékot is szolgáltat arra, hogy a testsúlyunk összefüggést mutat azzal, ahogy a világot magunk körül látjuk. Cikkemból kiderül kiderül az összfüggés a két tényező között.

"Az idő érzékelése áthatja mindennapjainkat úgy, hogy a befolyásolja a hétköznapi döntéseinket, amik nagyon sok esetben nem is tudatosulnak." -  mondja Camelo M. Vicario a Messinai Egyetem kutatója.

"A kutatásunkban azt találtuk, hogy az éhség és a jóllakottság hatással van arra, ahogyan az időt érzékeljük. Azon gondolkodtunk, hogy vajon ez a tény mennyire adhat magyarázatot arra, hogy sok esetben elveszítjük a kontrollt az impulzivitásunk fölött és nagyevésbe kezdünk bele. Emellett vajon ez a tény hozzásegíthet-e minket ahhoz, hogy jobban motiváljuk magunkat és jobban betartsuk azokat a szabályokat, amik segítenek az elhízást megelőzni." - tette fel a kérdést Vicario..

A kutatásba 92 túlsúlyos és 182 nem túlsúlyos résztvevőt vontak be. A feladat az volt, hogy egy képernyőn egy fekete kör jelent meg, majd változó időintervallum (1-12 másodperc között változóan) elteltével a színe zöldre változott. A résztvevőknek az volt a feladatuk, hogy megbecsüljék azt, - mindenféle időmérő eszköz segítsége nélkül - hogy mennyi idő telt el a kör esetében, míg a színe megváltozott.

A kutatók azt találták, hogy a túlsúlyos résztvevők  - összehasonlítva a kontrollcsoporttal - hajlamosak voltak inkább túlbecsülni azt az időt, amíg a kör színe megváltozott. Más szavakkal a túlsúlyos résztvevők azt mondták, hogy tovább tartott, míg a képi inger színe megváltozott.

Vicario azt feltételezi ezekből az eredményekből, hogy az idő túlbecslése és a túlevés "pszichológiai szinten függ össze". Ezzel összefüggésben korábban olyan eredményeket találtak, hogy az anorexia nervosaval diagnosztizált pácienseknél jellemző volt az idő alulbecslése.

"Ha ezt a két eredményt összevetjük, akkor feltételezhetjük, hogy az idővel kapcsolatos megélésünk az étkezési szokásainknak akár az előrejelzője is lehet." - mondta Vicario.

Az elhízás hatással lehet a távolságészlelésünkre is. Egy másik kutatás azt találta, hogy a túlsúlyos emberek átlagosan távolabb láttak tárgyakat, mint az átlagos súlyú társaik. Az idő és a tér érzékelésének ilyen változása hatással lehet arra és nehezebbé teheti a túlsúlyos embereknek, hogy veszítsenek a  súlyukból.

"Mindez alááshatja a cél eléréséhez szükséges motivációt, hiszen ha egy-egy célt időben távolabbnak érzékelünk, akkor az annál inkább elérhetetlennek tűnik." - állítják a kutatók.

A kutatásnak természetesen vannak korlátai. Nem teljesen tiszta például az, hogy ha a túlsúly és az időérzékelésünk összefüggést mutat, akkor vajon ez fordítva vajon igaz-e. Vagyis az ok okozati viszony mindenképp kérdésként merül fel és további vizsgálatokat igényel.