Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Hullámvasúton – a bipoláris zavarokról

Thiery Henriette képe
Ellenőrzött szakember

A bipoláris zavarok (közkeletűbb nevén bipoláris depresszió vagy mániás depresszió) lényege az erős hangulati ingadozás, mely végigkíséri és alapjaiban befolyásolja a beteg életét. Azért is szokták hullámvasútnak nevezni, mert a felhangolt időszakok, a depressziós periódusok és a normális állapotok szinte befolyásolhatatlanul váltogatják egymást.

Természetesen mindenkinél előfordul, hogy néha jobb, néha pedig rosszabb a hangulata. A bipoláris zavaroknál azonban ez a kilengés olyan mértékű, hogy a környezet azt tapasztalja, szinte nem is ugyanazzal az emberrel áll szemben.

A mániás időszak legfőbb jellemzője az abnormálisan és folytonosan emelkedett (vagy ingerlékeny) hangulat, mely legalább egy hétig tart, és a beteg életének előző periódusától jól elkülöníthető, vagyis a változás szembetűnő. Az érzelmek túlfűtöttek, folytonos tevékenységre késztetnek. A felfokozott hangulat független a személy aktuális életkörülményeitől, nincs olyan közelmúltban történt esemény, ami mindezt indokolttá tenné. További fontos tünet a felfokozott önértékelés, a rendkívüli magabiztosság, valamint a „gondolatrohanás” vagy „gondolattorlódás” szubjektív érzése, az állandó (a megszokottól eltérő) beszédkényszer, a figyelemkoncentráció zavara (lényegtelen külső ingerek is könnyen elterelik a figyelmet), a különféle aktivitások (például munka, társaság, szexualitás) szélsőséges felerősödése. A mániás szakaszban lévő emberek folytonos izgalomra, mindig új tevékenységekre és társaságra vágynak. Viselkedésüket a hiperaktivitás és a feltűnési vágy jellemzi, ez gyakran az öltözködésükben és másokkal való kommunikációjukban is megnyilvánul. Szemmel látható szándék vezérli őket arra, hogy örömet szerző, de egyszersmind veszélyes vagy kárt okozó tevékenységekkel foglalkozzanak. Ez megnyilvánulhat akár pénzügyi területen, akár mértéktelen költekezésben, akár felfokozott szexualitásban. Mivel ítélőképességük ebben az időszakban kifejezetten romlik, nem képesek felmérni tetteik reális következményeit. Mindenre kiterjedő, hatalmas optimizmusuk miatt szinte meg se hallják a környezet figyelmeztetéseit, melyek a lehetséges buktatókra mutatnának rá. Lényeges figyelmeztető jel a csökkent alvásigény (olykor 2-3 órányi alvás után is frissnek és kipihentnek érzik magukat). Tele vannak energiával, mindig tettrekészek. Mániás epizódnak akkor nevezhetünk egy adott időszakot, ha az abnormálisan emelkedett hangulat legalább egy hétig tart, és emellett a korábban felsorolt tünetek közül még legalább hármat észlelünk. Ha a jelek kevésbé súlyosak (nem okoznak jelentős kárt a mindennapi életvitelben), és rövidebb ideig állnak fenn, akkor hipomán epizódról van szó.

A mániás vagy hipomán szakaszt többnyire súlyos depressziós időszak váltja fel (a depresszióról bővebben a Tudástár rovatban olvashatnak), függetlenül az aktuális életeseményektől. Előfordul, hogy valakinél egyszerre jelentkeznek a mániás és a depressziós tünetek, ilyenkor kevert epizódról beszélünk.

Azoknál az embereknél, akiknél több hipomán, illetve depresszív tünet váltakozva jelentkezik, a ciklotim zavar kifejezést használjuk.

A bipoláris (ciklotim) zavarok többnyire serdülőkorban, vagy fiatal felnőttkorban kezdődnek, az erre való hajlam öröklődhet.

 

Irodalom:

Comer, R. J. (2005). A lélek betegségei. Osiris Kiadó, Budapest (pp. 248-255)

DSM-IV-TR (2001), Animula Kiadó Egyesület, Budapest